11:38 / 31.01.2019.

Autor: M.Š./Hina

Hrvatske šume raskinule 20 važnih ugovora

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hrvatske šume raskinule su 20 ugovora o prodaji drvne sječke i ogrjevnog drva s kogeneracijskim tvrtkama zbog neispunjavanja ugovornih obveza.
Hrvatske šume raskinule su 20 ugovora o prodaji drvne sječke i ogrjevnog drva s kogeneracijskim tvrtkama zbog neispunjavanja ugovornih obveza, izvijestili su u četvrtak iz tog javnog poduzeća te najavili natječaj na kojem će se ta sirovina ponuditi novim kupcima.

Uprava Hrvatskih šuma u priopćenju navodi kako je obavijestila kupce da se 20 krovnih ugovora o prodaji drvne sječke i ogrjevnog drva radi proizvodnje električne i/ili toplinske energije smatra raskinutim jer tvrtke potpisnice nisu dostavile uporabne dozvole za svoja kogeneracijska postrojenja u ugovorenim rokovima.

Riječ je o višegodišnjim ugovorima koje je bivša uprava društva sklapala od 2010. do 2016., a njihova vrijednost u ukupnom ugovornom razdoblju iznosi 1,16 milijardi kuna.

"Time će se samo u ovoj godini osloboditi 265 tisuća tona vrijedne sirovine za nove kupce, za što će Hrvatske šume raspisati natječaj najkasnije u roku od 15 dana", stoji u priopćenju.

- Hrvatske šume kao državna tvrtka moraju štititi nacionalne interese i upravljati resursom s pažnjom dobrog gospodara. Uz to, učinkovitija upotreba sirovina i energije u svim fazama energetskog lanca jedna je od obaveza koju je Hrvatska preuzela pristupanjem Europskoj uniji, što je bio dodatan razlog zbog kojeg smo odlučili raskinuti naslijeđene ugovore, rekao je predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić.

Kako je naveo, u njima, među ostalim, nije bilo propisano da kupac mora dostaviti dokaze o ostvarenju prijavljene energetske učinkovitosti kogeneracijskog postrojenja, zbog čega se velik dio toplinske energije danas "rasipa u zrak", umjesto da se iskoristi za sušenje pilanskih proizvoda, u staklenicima ili za grijanje stambenih zgrada.

Jakupčić naglašava da je jedan od najvažnijih ciljeva Uprave Hrvatskih šuma raščišćavanje zatečenih poslovnih odnosa i izgradnja transparentnih i održivih kriterija, kako bi se vrijednim resursom gospodarilo na najbolji mogući način.

"Dosadašnji ugovori bili su nepovoljni i zbog zajamčene fiksne cijene robe tijekom cijelog razdoblja trajanja ugovora (14 godina), dok je istovremeno za sve ostale kupce cijena podložna promjenama na godišnjoj razini", navodi se u priopćenju. 

Time se privilegiralo vlasnike kogeneracija budući da podaci Eurostata govore kako je cijena drvne sječke u 2015. godini bila 75 posto viša nego u 2005. te je nastavila rasti.

- Stoga će novi natječaj propisivati ukupnu godišnju učinkovitost postrojenja, indeks razvijenosti područja na kojemu postrojenja posluju, broj novozaposlenih, način korištenja toplinske energije, kao i račune za isporučenu električnu energiju kako bi se znalo tko radi i koliko proizvodi, poručuju iz Hrvatskih šuma.

Najviše nezadovoljnih u Slavoniji

Najviše je nezadovoljnih raspodjelom trupaca u Slavoniji. Kažu, iako im kvalitetna sirovina raste u dvorištu, dostupno im je samo onoliko koliko odrede Hrvatske šume. Na situaciju se žali i mladi proizvođač parketa iz Gunje.
Ove godine jednako trupaca kao i lani dobila je Spačva - najveći proizvođač parketa, podova i vrata iz ovoga kraja. Iako izvoze u više od trideset zemalja, s dodijeljenim količinama, kažu, ne mogu se širiti.

U Udruženju drvoprerađivača ističu da su nezadovoljni u manjini, mnogo je više onih koji su zadovoljni. Kriteriji su, tvrde, jasniji nego prijašnjih godina. Svaka tvrtka mora dokazati svoju proizvodnju fakturama, iz kojih se vidi cijena, kvaliteta proizvoda i količina. Uvjeren sam da su Hrvatske šume ta pravila primjenila, dosljedno i transparentno, i da je svatko dobio ono što je proizveo, poručio je Ivić Pašalić iz Udruženja drvne industrije pri HGK.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!