20:18 / 23.04.2018.

Autor: I.M./HRT

Hrvatske tvrtke dobit će priliku sudjelovati u izgradnji Pelješkog mosta

-

-

Foto: - / -

U Dubrovniku su predstavnicima HGK kineski partneri obećali da će hrvatske kompanije dobiti priliku sudjelovati u pregovorima i razgovorima za dobivanje posla.
2022. godine ako se spustite s autoceste prema jugu Hrvatske kod Komarne pogled bi vam preko Malostonskog zaljeva trebao zabljesnuti jedan od najljepših europskih mostova. Veliki hrvatski strateški projekt i impresivni građevinski poduhvat, Pelješki most, počet će se graditi na jesen.

Ugovor s kineskim izvođačem radova prve faze izgradnje potpisan je svečano u Dubrovniku. Na poziv Vlade ondje na potpisivanju je bila i potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj.  

Prema njenim riječima, u Dubrovniku su dobili obećanje od kineskih partnera da će hrvatske kompanije dobiti priliku sudjelovati u pregovorima i razgovorima za dobivanje posla. Očekujemo da će se na taj način dobar dio građevinskog sektora oporaviti, rekla je Čagalj.

No, ne radi se samo o sudjelovanju u izgradnji Pelješkog mosta. Rekla je kako moramo računati da se te tvrtke koje se pokažu dobrima s kineskom kompanijom mogu s njom izići na europska i svjetska tržišta. Isto tako, kineske kompanije mogu ući u vlasništvo naših kompanija, stabilizirati ih i ojačati.

Pohvalila je premijera Plenkovića što je prepoznao rad Hrvatske gospodarske komore na promociji graditeljskih tvrtki. Održano je niz sastanaka i pisani su pozivi prema kineskom veleposlanstvu. Obećani su nam susreti s glavnim menadžerima i predsjednikom uprave te velike svjetske kineske kompanije. Ono što pokušavamo napraviti je da udruženim snagama predstavimo kvalitetno kako građevinski sektor tako i sve ostale koji bi mogli sudjelovati u realizaciji ovog velikog projekta - brodograđevni sektor, elektroindustrija, digitalna industrija..

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!