14:15 / 02.05.2018.

Autor: S.M./Hina

Hrvatske vode: Onečišćenje rijeke Spreče u BiH minimalizirano

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Foto: - / -

Iz Hrvatskih voda priopćili su da je, nakon što je prošlog tjedna došlo do onečišćenja rijeke Spreče u BiH, provedeno uzorkovanje vode iz Save.
Iz Hrvatskih voda priopćili su da je, nakon što je prošlog tjedna došlo do onečišćenja rijeke Spreče u BiH, provedeno uzorkovanje vode iz Save. O rezultatima će javnost biti pravovremeno obaviještena, a prema posljednjim informacijama iz BiH, onečišćenje rijeke Spreče minimalizirano je te su vrijednosti izmjerenih pokazatelja u vodi unutar dopuštenih granica.

Rijeka Spreče onečišćena je 27. travnja u poslijepodnevnim satima zbog puknuća brane iz bazena tvornice Sisecam Soda u Lukavcu u BiH, no istjecanje iz tvorničkog bazena zaustavljeno je.

Temeljem naloga Hrvatskih voda, Zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije obavio je uzorkovanje vode rijeke Save uzvodno i nizvodno od utoka rijeke Bosne u Savu. U Hrvatskim vodama ističu kako njihove službe postupaju sukladno Državnom planu mjera za slučaj izvanrednih i iznenadnih onečišćenja voda te Operativnom planu mjera za slučaj izvanrednih i iznenadnih onečišćenja voda.

Službe na terenu, dodaju, nadziru mjesto potencijalnog onečišćenja, upućuju zahtjev ovlaštenom laboratoriju za obavljanjem analize vode te o dobivenim informacijama obavještavaju vodopravnu inspekciju koja odlučuje o eventualnom stupnju ugroženosti te daljnjem postupanju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!