Hrvatski Caritas sa 188.000 eura pomaže najsiromašnije obitelji

29.04.2023.

20:44

Autor: HRT/A.V./Hina

Caritas

Caritas

Foto: Cineberg / SHUTTERSTOCK

Cjelogodišnji program Hrvatskog Caritasa ˝Za 1000 radosti˝, vođen pod sloganom ˝Govori dobrim!˝, usmjerio je 188.000 eura vrijednu novčanu i materijalnu pomoć za potrebe najsiromašnijih obitelji u Hrvatskoj, priopćio je Hrvatski Caritas (HC). 

U središtu su programa, kako navodi, već 20 godina obitelji koje teško preživljavaju boreći se svakodnevno s bolesti, nezaposlenosti, dugovima, siromaštvom i socijalnom isključenosti.

HC napominje kako provedbom programa na nacionalnom planu Hrvatski Caritas nastoji razviti socijalnu osjetljivost i solidarnost za ljude u potrebi i progustiti mrežu dobra u društvu.

Ističe kako je nad/biskupijskim caritasima usmjerio inicijalnih 14.000 eura, a izravno obiteljima u žurnim potrebama još 6.000 eura, ovih je dana Hrvatski Caritas Caritasovoj mreži proslijedio i 110.000 eura od dosad u programu prikupljenih darovanih novčanih sredstava.

Tim će sredstvima, naglašava, nad/biskupijski caritasi pružiti najnužniju pomoć najpotrebnijim obiteljima u svojim sredinama, na tragu već prethodno pažljivo utrošenih sredstava.

Podsjeća kako je tim sredstvima na području Caritasa Hvarsko-bračko-viške biskupije korisniku sa stopostotnim oštećenjem sluha sufinancirana nabava digitalnih slušnih pomagala, samohranoj majci šestero djece na području Caritasa Požeške biskupije dana je financijska pomoć za kupnju hladnjaka i ogrjevnog drva, na području Caritasa Zagrebačke nadbiskupije gluhonijemim roditeljima s troje djece koji žive u neadekvatnim stambenim uvjetima dana je financijska pomoć za uređenje životnog prostora a četveročlanoj obitelji sufinancirani troškovi nužne promjene krovišta.

Siromašnim obiteljima pomoć je već stigla i putem 18.000 eura vrijednih materijalnih donacija, među kojima su one Vindije d.d. i Lidla Hrvatska, stalnih darovatelja programa „Za 1000 radosti“, distribuirane u sve krajeve Hrvatske, napominje HC.

HC ističe kako su školska djeca i mladež solidarno pomogli korisnicima Caritasove pomoći u Hrvatskoj, a dijelom u školi prikupljenim sredstvima – procijenjenima temeljem pristiglih školskih izvješća u visini 40.000 eura – izravno su pomogli i obiteljima u potrebi u vlastitim sredinama.

U pomoć se može uključiti preko račun programa ˝Za 1000 radosti˝ - IBAN HR4023400091510126452, poziv na broj 07-22 kod PBZ-a za novčane uplate i donacijski telefon 060 9010 (0,83 euro/6,25kune; PDV uključen) - kao i telefon za dogovor o drugim vidovima darivanja i suradnje putem službenog telefona 015635046/8 i adrese programa 1000radosti@caritas.hr - trajno su otvoreni za sve dobrohotne darovatelje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!