14:09 / 30.10.2020.

Autor: V.K./Hina

Hrvatski Crveni križ podijelit će 982.000 kuna stradalima u potresu

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hrvatski Crveni križ (HCK) počeo je s isplatama jednokratne novčane pomoći osobama čije su nekretnine stradale u potresu 22. ožujka, a ukupno će podijeliti 982.600 kuna
Hrvatski Crveni križ (HCK) počeo je s isplatama jednokratne novčane pomoći osobama čije su nekretnine stradale u potresu 22. ožujka, a ukupno će podijeliti 982.600 kuna.

➡️
Potpisan Ugovor o osnivanju Fonda za obnovu nakon potresa

Tijekom javnoga poziva, od 20. srpnja do 14. rujna, prikupljen je 281 zahtjev, a pravo na isplatu pomoći ostvarile su 252 obitelji s 578 članova. Hrvatski Crveni križ po članu obitelji isplaćuje pomoć u iznosu 1.700 kuna i ukupno će biti podijeljeno 982.600 kuna postradalima na području Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorske županije.

Uz ispunjavanje socijalnih kriterija, pravo na jednokratnu novčanu pomoć ostvarili su vlasnici obiteljskih kuća, stanova i najmoprimci koji su imali prijavljeno prebivalište ili boravište u obiteljskim kućama, višestambenim zgradama i stambeno-poslovnim zgradama u vrijeme potresa i koje su u preliminarnom pregledu zgrada označene kao N1 (neuporabljivo zbog vanjskog utjecaja),  N2 (neuporabljivo zbog oštećenja), odnosno crvenom oznakom, PN1 (potreban detaljan pregled) te PN2 (potrebne mjere hitne intervencije), odnosno žutom oznakom.

Pravo na pomoć ostvarile su i osobe koje su boravile u organiziranom smještaju za žrtve potresa u Studentskom domu Cvjetno naselje u Zagrebu ili bungalovima Terme Jezerčica u Donjoj Stubici u trajanju od minimalno 30 dana.

Hrvatski Crveni križ od prvoga dana pomagao je stradalima u potresu, a timovi psihosocijalne podrške i dalju se aktivni te rade u hostelu Arena u kojemu su smješteni ljudi koji se još uvijek ne mogu vratiti u svoje domove.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!