19:19 / 22.10.2019.

Autor: Dinko Kreštalica/V.K./HRT

Hrvatski Crveni križ za dostojanstven život starih i nemoćnih

-

-

Foto: - / -

Hrvatski Crveni križ obilježava svoju već 141. obljetnicu. U povodu toga u Topuskom su obišli obnovljene domove starih i nemoćnih osoba koje žive u siromaštvu.
Hrvatski Crveni križ obilježava svoju već 141. obljetnicu. U povodu toga u Topuskom su obišli obnovljene domove starih i nemoćnih osoba koje žive u siromaštvu.

Prošle je godine, u suradnji s HRT-om, provedena humanitarna akcija "Uz nas niste sami - Za dostojanstven život", koja je pomogla da 140 starih, nemoćnih i siromašnih osoba u brojnim mjestima diljem Hrvatske dobije prijeko potrebnu pomoć.

Onima koji žive gotovo zaboravljeni, često u lošim uvjetima, već i sam pozdrav vraća toplinu i vjeru u ljude. U Crvenom križu kažu - siromaštvo je podmukla kategorija koju nije uvijek lako prepoznati.

- Uistinu smo svjesni toga da je ovo samo početak jedne priče koju će Crveni križ pričati Hrvatskoj javnosti, kako uistinu osobe treće dobi, koje žive pogotovo u ovakvim izdvojenim samačkim domaćinstvima, su ovdje oko nas, naglašava Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa.

Baki Anki je 76 godina, Većinu je vremena sama - vraćaju joj se sjećanja kada je selo vrvjelo životom. I njezini su bili dobri domaćini, no rat i starost doveli su je do toga da više sama ne može.

- Da nije njih ne znam šta bi i kako bi bilo, govori baka Anka.

Stigao je poštar i donio socijalnu pomoć - 800 kuna na mjesec treba dobro raspodijeliti.

Za 45 kućanstava nabavljen je namještaj, na 109 kuća obavljeni građevinski radovi, obnovljeni zidovi i podovi, ugrađeni novi prozori.

Dušanka napokon ima čistu i urednu sobu, no kaže da ima onih kojima je pomoć potrebnija.

- Ma jedna je neki dan tražila  pomoć na radiju da joj je čovjek bolestan, da nema drva, nema šta jesti. Ja ti imam šta jesti, govori Dušanka.

Iz Crvenog križa poručuju da akcija nije prestala jer mnogo je onih kojima je potrebna naša pomoć.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!