Hrvatski dan nepušenja uz početak korizme

17.02.2021.

16:49

Autor: Hrvoje Šimunović/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Kako odustati od loše navike?

Kako odustati od loše navike?

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Mnogi su se danas odrekli pušenja. Hrvatski dan nepušenja prigodno se obilježava uz početak korizmenog razdoblja, pa je i to prigoda pušačima da se u ovo vrijeme odreknu duhanskog dima - u korist vlastitog i zdravlja svojih bližnjih.   Procjenjuje se da u Hrvatskoj svaka treća osoba puši, a od posljedica udisanja duhanskog dima godišnje umre oko 14.000 ljudi.


 I u Osijeku je obilježen Hrvatski dan nepušenja. Prema znanstvenim istraživanjima jedna cigareta skraćuje život za osam minuta. I Osječani dobro znaju koliko je štetna nezdrava navika zbog koje je Hrvatska prema broju aktivnih pušača pri svjetskom vrhu.


-Ne podržavam pušenje, iako sam u obitelji imala pušača. Međutim, prestali su i mislim da se cijela kuća nekako oporavila, rekla je jedna Osječanka za HRT.


-Ljudi umiru i od drugih stvari, ja sam konkretno pušač pa sam malo subjektivan. Znam da nije u redu, da ne bi trebalo se pušiti. Definitivno je pušenje loša navika i štetna općenito i za pušače i za onoga tko je u blizini njihovoj, kaže Osječanin koji se slaže kako pušenje nije dobro ni za koga.Mladi su na posebnom iskušenju


Iskustva iz prve ruke imaju i učenici Medicinske škole koji putem raznih edukativnih aktivnosti nastoje utjecati na stvaranje ozračja za prestanak pušenja. U posebnom su iskušenju, upozoravaju, upravo njihovi vršnjaci.


-Jedni puše iz zabave, drugi puše zbog društva, treći zato što, eto, lakše im je kad zapale cigaretu, kad puše osjećaju se smirenije, opisala je situaciju s pušenjem Petra Komjetan, učenica Medicinske škole Osijek. -Mi radimo tako dosta istraživanja, ankete, prosvjećivanje, tako da, ajmo reći, imamo dosta uvid o tome koliko mladih osoba puši, rekao je Branimir Lončarić, nastavnik u Medicinskoj školi.


U Hrvatskoj puši oko 35 posto muškaraca i 27 posto žena starijih od 15 godina. Unatoč brojnim edukativnim kampanjama dugoročne prognoze, nažalost, nisu nimalo optimistične. -Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će do 2025. godine udjel žena pušača porasti na 38 posto, navela je doc. prim. dr. sc. Senka Samardžić, voditeljica Službe za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!