Hrvatski diplomatski klub reagirao na otvoreno pismo udruga Milanoviću

10.12.2021.

02:19

Autor: HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Hrvatski diplomatski klub reagirao je na otvoreno pismo koje je 18 udruga uputilo predsjedniku Zoranu Milanoviću, te izrazio svoje zgražanje i negodovanje zbog u njemu izraženog animoziteta prema prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu.

Reagirajući na otvoreno pismo "Predsjedniče, prešli ste na mračnu stranu" upućeno predsjedniku Republike Milanoviću, Hrvatski diplomatski klub posebno se osvrnuo na dio u kojemu se spominje prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana. 

U pismu, u njegovu zadnjem dijelu naslovljenom "Predsjedniče, stali ste uz stranu sirovog nacionalizma", između ostalih prigovora i napada, stoji da je Milanović stao "na stranu protagonista najmračnijih događaja u našoj povijesti i najružnijih djela sadašnjosti. Stali ste na stranu Orbana, Tuđmana, Merčepa, Dodika, Mlaće i Mladića".

Sa zgražanjem nad ovakvim "kvalificiranjem" osobe i povijesne uloge prvog hrvatskog predsjednika, Hrvatski diplomatski klub, kao nevladina i nestranačka udruga hrvatskih diplomata utemeljena na etičkim načelima promicanja diplomatske struke i zaštite nacionalnih interesa RH, izražava svoje duboko negodovanje i žestoki prosvjed protiv svrstavanja prvog predsjednika samostalne i neovisne Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana među "protagoniste najmračnijih događaja i najružnijih djela sadašnjosti", stoji u njihovu priopćenju.

"Kao diplomati, pa i sudionici povijesnih događanja vezanih uz međunarodno priznanje Republike Hrvatske i uspostavljanje diplomatskih odnosa s pojedinim državama i međunarodnim organizacijama, ne možemo razumjeti animozitet koji potiče pojedince Ili udruge na ovakve bezočne objede i napade na osobu koja je u tim sudbonosnim godinama velikosrpske agresije na Hrvatsku stala na čelo obrane Hrvatske", ističu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!