13:25 / 02.07.2021.

Autor: B.A./HRT

Hrvatski državljanin osumnjičen za zlostavljanje u srpskim logorima

Stajićevo

Stajićevo

Foto: Davor Javorović / PIXSELL

Kriminalističko istraživanje rezultiralo je uhićenjem i podnošenjem kaznene prijave protiv osumnjičenika koji je 1991. i 1992. bio čuvar u srpskim logorima Begejci, Stajićevo i Sremska Mitrovica, priopćila je danas hrvatska policija.

Policijski službenici Radne skupine Ravnateljstva policije i Policijske uprave osječko-baranjske, u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku, 2. srpnja dovršili su kriminalističko istraživanje nad 49-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo Ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz članka 122. OKZ RH.


Osnovano se sumnja da je osumnjičeni od početka listopada 1991. do kolovoza 1992., tada kao 19-godišnji pripadnik paravojnih formacija i čuvar u logorima u Begejcima, Stajićevu i Sremskoj Mitrovici u Srbiji, zajedno s drugim osobama grubo fizički i psihički zlostavljao zarobljene branitelje i civile, protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog običajnog prava o postupanju s ratnim zarobljenicima te kršeći odredbe Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima.


Zlostavljanju te intenzivnoj boli i patnji kao i poniženjima bila su izložena najmanje šestorica zarobljenika prethodno zarobljena na području Vukovara, od kojih je jedan, tada 33-godišnjak, 1992. godine u logoru Sremska Mitrovica i preminuo, navodi policija u priopćenju.


Tijekom kriminalističkog istraživanja obavljeni su razgovori i prikupljena saznanja od većeg broja osoba.


Osumnjičeni je jučer ujutro uhićen na području Vukovarsko-srijemske županije, a nakon provedenog kriminalističkog istraživanja danas je predan pritvorskom nadzorniku uz kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela “Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika“, za koje je predviđena kazna zatvora do 20 godina. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!