12:57 / 03.07.2018.

Autor: I.B./M.M./Hina

Hrvatski državni vrh s norveškom premijerkom

-

-

Foto: - / -

Razgovarali su o jačanju gospodarske suradnje, političkom dijalogu i potpori zemljama regije na putu u EU
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović primila je norvešku premijerku Ernu Solberg, koja boravi u službenom posjetu Hrvatskoj. Tijekom razgovora dvije čelnice su se složile kako su dvije zemlje važni partneri koji imaju odličnu bilateralnu suradnju, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

Premijerka Solberg osvrnula se na polaganje kamena temeljca za projekt elektrane-toplane na drvnu biomasu tvrtke Maksim Trade Energija i tvornice peleta Bio Peleti Energija, u što norveški investitori planiraju uložiti 18,7 milijuna eura.

Tijekom razgovora najveći je naglasak bio na nadolazećem sastanku na vrhu NATO-a koji će se održati u Bruxellesu te u tom kontekstu izdvajanjima za obranu, kao i općenito o sigurnosnom i političkom stanju na jugoistoku Europe. Sugovornice su se dotakle Bosne i Hercegovine i potrebe nastavka podrške toj zemlji na njezinom euro-atlantskom putu.

Ovaj vrlo srdačan sastanak zaključen je dogovorom o daljnjem jačanju već vrlo dobre ekonomske i političke suradnje naših dviju prijateljskih država, kako na bilateralnom tako i na multilateralnom planu, stoji u priopćenju.

Norvešku premijerku primio je i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Razgovarali su o jačanju gospodarske suradnje, političkom dijalogu i potpori zemljama regije na putu u EU. Potpisana su i tri sporazuma vrijedna više od 103 milijuna eura. Sredstva su namijenjena programima za lokalni razvoj, poslovanje i konkurentnost te sudstvo. Norveška premijerka darovala je premijeru Plenkoviću nogometnu loptu i poželjela sreću hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji.

"Ova druga faza, za ovo vremensko razdoblje, velik je doprinos razvoju Hrvatske na nizu područja - od obrazovanja, energetske učinkovitosti, klimatskih promjena te drugih područja na kojima se dosad etablirala naša suradnja", rekao je hrvatski premijer.

"Otkad je Hrvatska članica EU-a, trgovinska razmjena između naših dviju zemalja porasla je za 30 posto. Velik je potencijal za daljnje jačanje suradnje, od mora i priobalja te energetike do obrazovanja, pravosuđa i unutarnjih poslova, a tomu će pridonijeti i ovi sporazumi koji dokazuju uzajamno povjerenje", ustvrdila je norveška premijerka.Predsjednik Sabora Gordan Jandroković primio je norvešku premijerku Solberg.

Na sastanku je potvrđeno da su bilateralni  odnosi Hrvatske i Norveške vrlo dobri i prijateljski i niz je područja u kojima je suradnja konkretna, ali ima i onih u kojima je moguće unaprijediti je.

Zajednički cilj je dodatno osnažiti gospodarsku suradnju. U tom kontekstu istaknute su gospodarske mogućnosti koje se Hrvatskoj pružaju u okviru Europskog gospodarskog prostora, njegova financijskog mehanizma kao i bilateralnog Norveškog financijskog mehanizma, navodi se u priopćenju.

Premijerka Solberg istaknula je područje turizma te činjenicu da je Hrvatska treća omiljena destinacija norveškim turistima.

Sugovornici su također istaknuli važnost parlamentarne suradnje i mogućnosti njezina jačanja. U tom smislu, Jandroković je prenio pozive svojoj norveškoj kolegici po dužnosti da službeno posjeti Hrvatsku te potaknuo na osnaživanje suradnje parlamentarnih odbora i skupine prijateljstva, navodi se.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!