16:41 / 08.02.2018.

Autor: HRT

Hrvatski dužnosnici oštro osudili Vulinovu izjavu

G. Jandroković smatra da bi predsjednik Srbije morao reći svojim suradnicima da paze što govore.

G. Jandroković smatra da bi predsjednik Srbije morao reći svojim suradnicima da paze što govore.

Foto: - / -

Hrvatski dužnosnici oštro osudili Vulinovu izjavu da će Vučića u Zagrebu dočekati ustaše na trgovima.
Sve oštrije poruke mogu se čuti uoči dolaska srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u ponedjeljak u Zagreb. Srbijanski ministar Aleksandar Vulin, otprije poznat po neprimjerenim izjavama o Hrvatskoj, poručio je Vučiću da ga u Zagrebu čekaju ustaše na trgovima. Istodobno, premijer Andrej Plenković objasnio je uvjet koji je postavio Srbiji u procesu pridruživanja Europskoj uniji - plaćanje ratne odštete. 

Hrvatska i Savezna Republika Jugoslavija u Beogradu su 23. kolovoza 1996. potpisale Sporazum o normalizaciji kojim je predviđeno da se u roku od šest mjeseci sklopi dodatni sporazum o naknadi za svu uništenu imovinu. "Nažalost, taj sporazum nikada nije potpisan. Razgovori su trajali pa su prekinuti. Možemo i o toj obvezi koju su prihvatile obje zemlje razgovarati prigodom ovog posjeta", poručio je Plenković.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić još je jučer izrazio zaprepaštenost što se tema ratne odštete poteže uoči njegova posjeta. "Da sam na njegovom mjestu, to pitanje ne bih pokretao", komentirao je Vučić, dodavši kako se boji da Hrvatska po pitanju ratne odštete ne samo da ne može dobiti ništa, "nego može mnogo toga izgubiti".Napete odnose jutros je dodatno zaoštrio srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin tvrdnjom da ustaše i ustaštvo nisu nikad izašli iz hrvatske politike i javnog života Hrvatske i da očekuje da će predsjednika Srbije  u Zagrebu dočekati ustaše na trgovima i pokušati doći do njega.Takva reakcija neugodno je iznenadila hrvatski politički vrh.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković ocijenio je da je ta izjava vrlo destruktivan signal koji može pokvariti sve napore koji su dosad učinjeni da bi do tog susreta uopće došlo.

"To je izjava koja svakako ne doprinosi pozitivnom ozračju koje bi trebalo biti vezano uz posjet predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. To su signali koji su vrlo destruktivni i koji mogu pokvariti sve napore koji su dosad učinjeni da bi do tog susreta uopće došlo i da bi on dao određeni pozitivan rezultat", kazao je Jandroković novinarima nakon sjednice Vlade poručivši i da bi predsjednik Srbije morao reći svojim suradnicima da paze što govore.Istog je stava i predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru Branko Bačić koji također smatra da bi se predsjednik Srbije morao očitovati o izjavama svojih ministara, i Vulina i srpskog ministra vanjskih poslova Ivice Dačića.Vulinovu izjavu po kojoj će Vučića u Hrvatskoj dočekati hrpa ustaša na trgovima, komentirao je novinarima i ministar uprave Lovro Kuščević.

"Bože sačuvaj, u Hrvatskoj ne postoje ustaše, ne postoje partizani, postoje samo hrvatski domoljubi, hrvatski građani i sasvim sigurno je zajamčena sigurnost svakom stranom državljaninu koji posjeti Hrvatsku", rekao je Kuščević.Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je kako u Hrvatskoj nigdje ne vidi ustaše, te da pretjerivanjem smatra izjave srbijanskog ministra Vulina.

"Mislim da ne treba slati takve poruke, to naprosto nije tako, ja u Hrvatskoj ne vidim nigdje ustaše, i mislim da je to stvarno pretjerivanje", rekao je pred Banskim dvorima Bošnjaković novinarima.Razina razgovora zabrinjava i SDP-ovca Joška Klisovića jer, kako kaže, to pokazuje da susret uopće nije pripremljen. Smatra da se ne zna dnevni red niti o čemu će se raspravljati. "Nego, eto, preko medija se ustvari utvrđuje dnevni red. Ja mislim da je to loše i to samo pokazuje da će susret vjerojatno biti neuspješan, jer ovako delikatan susret morate pomno pripremiti", kazao je.Novinare su danas zanimale i teme razgovora između hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića za njegova službenog posjeta Zagrebu. Ministar Bošnjaković uputio je novinare da se za tu informaciju obrate Uredu hrvatske predsjednice. "Koje će teme neposredno biti između predsjednice Grabar-Kitarović i predsjednika Vučića, to naravno precizno zna Ured predsjednice i tu ćete informaciju dobiti tamo", rekao je ministar pravosuđa.

Osim ratne odštete, teme bi mogle biti i pitanje nestalih, pravosudna suradnja, granice te povrat imovine. Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja, smatra da se na tom sastanku trebaju razriješiti i otvoriti ona pitanja koja je Srbija preuzela tijekom otvaranja pretpristupnog poglavlja, odnosno poglavlja 23.

Medved: S Vučićem razgovarati o obvezama Srbije iz poglavlja 23

Dok se u javnosti dižu tenzije, iza zatvorenih vrata Ministarstva vanjskih i europskih poslova bilateralna komisija i danas je pokušavala riješiti otvorena pitanja u odnosima između dviju zemalja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!