HGZ: Počinje konstrukcijska obnova zgrade u Gundulićevoj

14.02.2022.

15:09

Autor: HRT/Hina

Hrvatski Glazbeni Zavod održao je konferenciju o tijeku obnove

Hrvatski Glazbeni Zavod održao je konferenciju o tijeku obnove

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Nakon gotovo dvogodišnjeg rada na pripremi projekta i ishođenja dozvola i odobrenja, Hrvatski glazbeni zavod u ponedjeljak je najavio početak radova na konstrukcijskoj obnovi zgrade u Gundulićevoj ulici koji bi trebali biti dovršeni u roku od godine dana.

Početak konstrukcijske obnove doma najstarije hrvatske privatne glazbene udruge s javnom namjenom najavila je na konferenciji za novinare u HGZ-u njegova predsjednica Romana Matanovac Vučković

- Ishodili smo sva odobrenja i kroz nekoliko dana bit će postavljen kran te će početi postavljanje željezne konstrukcije, podzidavanje temelja i sve ono što podrazumijeva konstrukcijsku obnovu, rekla je Matanovac Vučković.

Istaknula je kako to ne znači da će zgrada HGZ-a u ovoj fazi biti potpuno dovršena, već samo konstrukcijski ojačana, za što je HGZ s Ministarstvom kulture i medija sklopio ugovor u vrijednosti 57 milijuna kuna. HGZ-u tek predstoji prikupljanje sredstava za cjelovitu obnovu zgrade, napomenula je Matanovac Vučković, u čemu HGZ, kako je rekla, računa na sredstva iz Nacionalnog programa otpornosti i oporavka.

Glavni projektant Roman Šilje izrazio je zadovoljstvo što je projekt, nakon dvogodišnjeg razdoblja ishođenja niza odobrenja i dozvola, upravo službeno dobio građevinsku dozvolu te je sve spremno za početak radova na konstrukcijskoj obnovi, a još se samo očekuje odobrenje za dokumentaciju za obnovu od Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, koje bi trebalo stići svaki čas.

Rokovi su izrazito kratki, naglasio je Šilje. Rokovi za izvođenje su, prema ugovoru, godinu dana, dok je rok za utrošak sredstava iz europskog Fonda solidarnosti 30. svibnja 2022.

Napomenuo je kako se u promišljanju obnove HGZ-a išlo u smjeru stvaranja novih razvojnih pozicija za očuvanje kulturne baštine i samoodrživosti. Tako projekt cjelovite obnove HGZ-a ne uključuje samo konstrukcijsku sanaciju postojećih elemenata zgrade već i njezinu dogradnju, odnosno prenamjenu potkrovlja, u kojem će se napraviti nova dvorana za glazbenu umjetnost, kao jedna od prvih nadogradnji na pojedinačno zaštićenom kulturnom dobru u zagrebačkom Donjem gradu.

U tom smislu, model obnove HGZ-a mogao bi poslužiti kao model koji će biti primjenjiv i na ostale zgrade ne samo u Zagrebu već i šire, rekao je Šilje.

Na javnom natječaju među četiri prijavljene građevinske tvrtke kao najpovoljniji ponuđač za izvedbu radova odabran je Graditelj svratišta, čiji je tehnički direktor Zdenko Hrženjak kazao kako u ovome trenutku traju pripremni radovi, te je podnesen zahtjev za zauzeće javne površine duž zapadnog dijela Gundulićeve ulice od kućnog broja 6 do križanja s Varšavskom ulicom.

Nakon toga bit će montiran kran visine 45 metara i dužine ruke oko 60 metara, a s obzirom na posebne uvjete dovoza i skladištenja materijala, dijelom će se koristiti i dvorište zgrade, najavio je. Glavni nadzor vodit će Juraj Pojatina, projektant konstrukcije, koji je istaknuo kako ovaj projekt podrazumijeva niz novih tehničkih rješenja i korištenje suvremenih materijala koji će podići potresnu sigurnost HGZ-a na europski propisanu razinu. Izrazio je zadovoljstvo suradnjom s Konzervatorskim zavodom grada Zagreba.

Matanovac Vučković naglasila je kako trošenje sredstava iz Fonda solidarnosti nije "ni jednostavno ni lagano". "Načini funkcioniranja administracije su također vrlo izazovni. Mi se susrećemo s potrebom da radimo i prema Zakonu o obnovi i prema propisima o gradnji i prema svim europskim propisima vezanim uz trošenje europskih sredstava", objasnila je. U tom smislu ravnateljstvo i nju osobno nadzire Nadzorni odbor, a svaku kunu koja prođe kroz HGZ "pogleda najmanje deset osoba". 

Na mjerodavne institucije apelirala je da ne usporavaju procese ondje gdje to nije potrebno jer se sve što se tiče povlačenja europskih sredstava obavlja u rokovima. Najavila je i neke projekte donatorskog tipa, kao što će biti koncert "Glazba je glasnija od potresa" na obljetnicu zagrebačkog potresa u 6,23 ujutro, u suradnji s KD-om Lisinski i u koprodukciji s HRT-om.

- HGZ sada ulazi u utrku s vremenom, rekla je Matanovac Vučković, te izrazila uvjerenje svih uključenih da će projekt biti uspješno priveden kraju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!