11:05 / 24.07.2018.

Autor: D.M./HRT

Hrvatski kanaderi na raspolaganju Grčkoj

-

-

Foto: - / -

Hrvatska vlada i MORH donijeli su odluku o spremnosti slanja dvaju protupožarnih zrakoplova Canadair CL-415 u Grčku.
Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević uz prethodne konzultacije s premijerom Andrejom Plenkovićem donio je u utorak, 24. srpnja, naredbu o spremnosti slanja dvaju protupožarnih zrakoplova Canadair CL-415 u svrhu pružanja humanitarne pomoći Grčkoj u gašenju požara, ako ona to zatraži, priopćio je MORH.

VIDEO: Deseci mrtvih u požarima, Grčka traži međunarodnu pomoć


Naredba je u skladu s odlukom Vlade o prelasku granice Oružanih snaga RH radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite u 2018. te u suglasnosti s predsjednicom Republike.Iz MVEP-a su priopćili da u požarima nema stradalih hrvatskih državljana te da su u stalnom kontaktu s grčkim nadležnim institucijama.

I iz Državne uprave sa zaštitu i spašavanje također su priopćili da je Hrvatska spremna pomoći Grčkoj u gašenju požara.

"U Grčkoj je jučer buknulo nekoliko šumskih požara na poluotoku Atici (na području Megare, Rafine, Marathona i Oroposa) i otoku Kreti (područje Vrissesa). Požari su izbili zapadno i istočno od glavnog grčkog grada uslijed visokih ljetnih temperatura od 40 stupnjeva Celzijusa i snažnih vjetrova. U gradskom području Atene proglašeno je izvanredno stanje. Ekstremna suša i jaki vjetrovi razbuktali su požar u blizini grčke turističke destinacije Kineta. U šumskim požarima su uništene kuće, prekinute glavne prometnice, a brojni stanovnici prisiljeni su napustiti svoje domove. Prema posljednjim službenim informacijama, 49 ljudi je smrtno stradalo, a više od 150 je ozlijeđeno", navodi se u priopćenju.

Grčka je putem mehanizma Unije za civilnu zaštitu zatražila pomoć zračnih i zemaljskih snaga (2 modula protupožarnih zrakoplova – 4 zrakoplova i dva modula zemaljskih snaga). Pomoć su do sada ponudili Cipar, Bugarska i Španjolska. Državna uprava za zaštitu i spašavanje je u ime Republike Hrvatske također putem mehanizma ponudila pomoć 2 Canadaira CL-415 iz sastava PP NOS OS RH, čiji će angažman ovisiti o mogućnostima prihvata od strane Grčke.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević uz prethodne konzultacije s predsjednikom Vlade RH Andrejem Plenkovićem donio je u utorak, 24. srpnja naredbu o spremnosti upućivanja dvaju protupožarnih zrakoplova Canadair CL-415 u svrhu pružanja humanitarne pomoći Grčkoj u gašenju požara.

Naredba je u skladu s odlukom Vlade o prelasku granice Oružanih snaga RH radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite u 2018. godini te u suglasnosti s predsjednicom Republike.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!