Hrvatski liječnik sa samo 26 godina "razoružao" znanstvenike na Harvardu

28.01.2020.

16:37

Autor: Franka Jović Tonkli/Regionalni dnevnik/B.A./HRT

default error photo
Dr. Juginović s harvardskim je Medicinskim fakultetom potpisao ugovor na tri godine
Alen Juginović osoba je kakva se ne susreće svakoga dana. Osvaja na prvu, iznimno je pristupačan, energičan i komunikativan, a, kažu kolege i bivši profesori, i stručan. Ne čudi stoga što je mladi liječnik, i to već pri prvom susretu, razoružao i znanstvenike američkoga Harvarda kamo putuje početkom idućega tjedna.

Mlađi je i od nekih studenata, tek mu je 26. Ovdje, na splitskom Medicinskom fakultetu, diplomirao je prije godinu i pol i odmah se zaposlio u zagrebačkoj bolnici Sveta Katarina, no ne zadugo jer - za turističkog je obilaska najboljih američkih sveučilišta - dobio ponudu koja se ne odbija.

- Moram priznati da sam već nakon pola sata shvatio da ovo nije posjet laboratoriju, nego da izgleda kao nekakav intervju za posao, što je nemoguće, ne čini vam se da je to stvarnost. I onda je nakon dva i pol, tri sata profesorica bila impresionirana određenim stvarima i ponudila mi posao. Najjednostavnije mogu reći: nevjerojatno!, kaže dr. med. Alen Juginović.

Ono što je iznenadilo mladog liječnika nije njegove bivše profesore. On je u Hrvatsku još kao student privukao četiri nobelovca, organizirao konferencije, humanitarne koncerte, predavanja...

- Uvijek je bio sveprisutan i s takvom strašću bi prenosio znanje, što djeci, što kolegama studentima, bio je i demonstrator, stvarno jedan zainteresirani student što, eto, nije uvijek slučaj - kaže izv. prof. dr. sc. Vedrana Čikeš Čulić, pročelnica Katedre za medicinsku kemiju i biokemiju na MEFST-u.

Dr. Juginović s harvardskim je Medicinskim fakultetom potpisao ugovor na tri godine. Nakon toga želja mu je osvijestiti i nadahnuti naše studente, poručiti im da je sve moguće.

- Ono što mene najviše inspirira i motivira su prijatelji, odnosno mali trenuci s prijateljima, posebice što sad odlazim, shvatiš koliko prijatelji znače i ti mali trenuci meni najviše pune baterije - kaže Juginović.

U laboratoriju za neurobiologiju istraživat će zašto čovjek spava, kako spava, što utječe na spavanje i na što spavanje utječe. Itekako budan, mladi je hrvatski liječnik probudio zanimanje jednog od najprestižnijih svjetskih sveučilišta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!