Hrvatski povratnici obilježili 27 godina od blokade UNPROFOR-a

01.07.2021.

22:29

Autor: I.Z./HRT/Hina

default error photo

Zajednica povratnika hrvatskoga Podunavlja danas je obilježila 27 godina od blokade zaštitnih vojnih snaga UN-a, UNPROFOR, na okupiranom području Hrvatske, a koju su proveli hrvatski prognanici da bi promijenili politiku međunarodne zajednice prema ratu u Hrvatskoj.


Hrvatski prognanici koje su srpski agresori protjerali s okupanih područja Republike Hrvatske, blokadu UNPROFOR-a su počeli 1. srpnja 1994., na tadašnjim punktovima u Nemetinu i na Biljskoj cesti u Osječko-baranjskoj županiji te u Lipovcu, Nuštru i Vinkovcima u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a trajala je 46 dana.

Blokada UNPROFOR-a bila je najveća pobjeda hrvatskih prognanika, jedinstvena u povijesti Ujedinjenih naroda, koja do danas nije znanstveno istražena, nije valorizirana niti u potpunosti prepoznata, a danas je potpuno jasno da je bila od izuzetnog značaja, jer je utjecala na promjenu politike međunarodne zajednice prema ratu u Hrvatskoj, izmjenom mandata UNPROFOR-a u UNCRO i UNTAES, koji je završio mirnom reintegracijom okupiranih područja hrvatskog Podunavlja u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske, izvijestili su iz Zajednice povratnika hrvatskog Podunavlja.

U znak sjećanja na taj događaj otkrivene su Spomen-ploče u mjestima gdje su hrvatski prognanici 1. srpnja 1994. godine započeli blokadu UNPROFOR-a.

U općinskoj vijećnici općine Nuštar održan je okrugli stol "Blokada - najveća pobjeda prognanika. O tom događaju govorili su znanstvenici Josip Miličević i Sandra Cvikić, dok su kod Spomen obilježja na Biljskoj cesti u Osijeku u organizaciji Zajednice povratnika Osiječko-baranjske županije položeni vijenci i zapaljene svijeće za više od 200 ubijenih civila na području Baranje, u vrijeme dok je to područje bilo pod zaštitom UNPROFOR-a.

Iz Zajednice povratnika hrvatskog Podunavlja u priopćenju podsjećaju da su hrvatski prognanici na današnji dan 1994. godine blokirali svih 19 službenih i 12 neslužbenih prijelaza UNPROFOR-a iz okupiranih u slobodne dijelove Hrvatske, a početak akcije započeo je na Biljskoj cesti te u Nemetinu i proširio se na sve UN-ove punktove diljem Hrvatske.

U blokadi je u 46 dana trajanja sudjelovalo više od 150.000 prognanika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!