14:35 / 27.02.2022.

Autor: Hina/I.B.

Hrvatski prijevoznici ponudili Vladi autobuse za ukrajinske izbjeglice

Autobus

Autobus

Foto: Marie Sjödin / Pixabay

Prijevoznici okupljeni u Udrugu hrvatskih autobusnih javno linijskih prijevoza (UHAJLP) stavili su Vladi RH na raspolaganje svoje autobuse i ljudstvo za prijevoz izbjeglica iz Ukrajine, istaknuli su u priopćenju.

- Želimo dati naš doprinos u ljudstvu i vozilima jer je to naša odgovornost, ali i jedini način na koji se može organizirano i učinkovito prevesti izbjeglice s ukrajinske granice na za to predviđene lokacije u Hrvatskoj, izjavio je generalni direktor Arrive Dražen Divjak u ime UHAJLP-a.

Ta udruga okuplja velike i male privatne prijevoznike koje imaju velike kapacitete, tisuće autobusa i više od 8000 radnika, ističu.

Riječ je u sustavu koji ima stratešku važnost za Republiku Hrvatsku i koji bi teško opstao tijekom pandemije da ga Vlada svojim mjerama zadnje dvije godine nije sačuvala, poručuju.

Dodaju da su prijevoznici partneri i velikom dijelu lokalne i regionalne samouprave te da su sada spremni vratiti zajednici u kojoj funkcioniraju i posluju kroz pomoć u rješavanju barem dijela izbjegličke krize u kojoj se našla Ukrajina.

Divjak je stoga pozvao brojne županije koje su objavile da već imaju pripremljene kapacitete za smještaj stradali, da im se, u koordinaciji s Civilnom zaštitom, jave kako bi mogli prevesti veći broj izbjeglica.

Isto tako, Vladi RH stojimo na raspolaganju za sve ostalo što je potrebno u rješavanju ove krize, istaknuo je Divjak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!