HRT svečano obilježio svoj dan: 97. rođendan HRA te 67. HTV-a

15.05.2023.

Zadnja izmjena 19:53

Autor: HRT/IMS

Dan HRT-a

Dan HRT-a

Foto: Dario Njavro / HRT

Hrvatska radiotelevizija danas je prigodno obilježila svoj dan, Dan HRT-a, koji se slavi 15. svibnja. Ove godine Hrvatski radio slavi 97., a Hrvatska televizija 67. rođendan.

 

Galerija
Dan HRT-a , Foto: Dario Njavro/HRT
Dan HRT-a, Foto: Dario Njavro/HRTDan HRT-a, Foto: Dario Njavro/HRT

Obilježavanje Dana HRT-a počelo je svečanim polaganjem vijenaca u auli B 30 za djelatnike Hrvatske radiotelevizije Žarka Kaića, Gordana Lederera, Đure Podboja, Nikole Stojanca, Željka Ružičića, Branimira Polovine i Siniše Glavaševića koji su poginuli u Domovinskom ratu.

Svijeće su zapalili glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb, obitelji poginulih djelatnika, te članovi Ravnateljstva HRT-a Marija Nemčić (PJ Program), Gordana Grandov (PJ Poslovanje), Marija Kosor (PJ Produkcija) i Zvonimir Jukica (PJ Tehnologija).

- Danas se okupljamo pred ovim spomen-obilježjem kako bismo odali počast našim hrabrim i odanim kolegama koji su svojim životima platili za slobodu naše domovine. S ponosom se prisjećamo njihovog hrabrog rada s kamerom na ramenu i tehnikom u rukama u vrijeme kada je Hrvatska bila u ratu. Njihov život je prekinut na radnom mjestu dok su obavljali svoj posao, bez oklijevanja ili razmišljanja o posljedicama. Zahvaljujući njihovoj hrabrosti i žrtvi, danas živimo u slobodnoj Hrvatskoj. Za to im se nikada nećemo moći dovoljno zahvaliti. Neka im je vječna slava i hvala, rekao je glavni ravnatelj HRT-a.

Šveb je naglasio kako je glavna težnja vodstva javne radiotelevizije nastavak razvoja HRT kao javnog medijskog servisa koji osigurava kvalitetan program za sve građane Hrvatske.

- Naša je obaveza da i dalje očuvamo HRT i dalje ga razvijamo kao središnje mjesto kulturnog i informativnog života u Hrvatskoj. Da ga razvijamo kao zaštitnika hrvatskih nacionalnih interesa, kulturne baštine i hrvatskog jezika, poručio je Šveb. 

Glavni ravnatelj HRT-a je istaknuo i veliki doprinos djelatnika HRT-a , a naročito ovogodišnjih dobitnika godišnjih nagrada i nagrada za životno djelo "Ivan Šibl".

Ovogodišnji dobitnik Šibla za televiziju je Mario Sedmak, koji je na HRT-u odnosno tadašnjoj Televiziji Zagreb (TVZ) od 1985. Vodio je više od 100 festivala (Split, Zagreb, Krapina, Neum, Zadar, Požega, Slavonski Brod, Mostar), niz zabavnih emisija, izbore za Miss Universe, a bio je i jedan je od prvih voditelja emisije Dobro jutro, Hrvatska. Urednik je Zabavnog programa u vrijeme niza uspješnih emisija, među kojima su i Dora, Porin, Lijepom našom, Upitnik, Tko želi biti miliijunaš?, Najslabija karika, Uzmi ili ostavi, TV Bingo Show,, Ples sa zvijezdama, Zvijezde pjevaju, te Potjera i Superpotjera. Uz bogatu radnu povijest, važno je istaknuti i odličnu komunikaciju koju je Mario Sedmak imao i još ima sa svim svojim suradnicima, istaknuto je u obrazloženju.

Nagradu HRT-a za životno djelo za radio dobio je Toni Pajkin, urednik HR Radio Zadra. Program Radio Zadra proširio je s osam najprije na 18, a potom i na 24 sata emitiranja. Iz godine u godinu, vodeći računa o potrebama slušatelja program je obogaćivan kvalitetnim emisijama i javnoj usluzi. Tako je Radio Zadar pet godina radio emisiju u suradnji sa svim srednjim školama u Zadarskoj županiji, prenoseći učenicima značenje medijske kulture i radio izričaja, navedeno je u obrazloženju.

Godišnju nagradu "Joško Martinović" za najbolju TV reportažu dobio je Marko Percan za reportažu Ne cajkama koja je emitirana u Regionalnom dnevniku na HRT 1 lani krajem veljače, a nagradu "Gordan Lederer" - za najbolji snimateljski ili kamermanski rad dobio je Miroslav Jakovov - Điđi za prijenos Sinjske alke u kolovozu prošle godine.

Godišnju nagrada Poslovne jedinice Program ove je godine dobila novinarka iz Bjelovara Marijana Kranjec, a dodijeljene su i nagrade najzaslužnijim pojedincima iz HRT-ovih poslovnih jedinica Produkcija (Nikša Barlović), Poslovanje (Mirela Milić) i Tehnologija (Zoran Šego).

Nagradu za poseban projekt HRT-a dobio je Odjel Sport HTV-a za projekt Svjetsko nogometno prvenstvo katar 2022., a u ime Odjela primio ju je Marko Šapit. Osnovna ideje projekta bile su omogućiti praćenje i dostupnost svima u bilo kojem trenutku, povezati sve segmente HRT-a, povećati broj korisnika na digitalnim platformama i među mlađom publikom, istaknuto je na dodjeli nagrada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!