09:00 / 29.04.2022.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Novi članovi Vlade: Šimpraga, Filipović i Piletić prisegnuli u Saboru

Sabor

Sabor

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Hrvatski sabor u petak je većinom glasova izglasao povjerenje dvojici novih ministara u hrvatskoj Vladi - Davoru Filipoviću i Marinu Piletiću, te potpredsjednici hrvatske Vlade Anji Šimpragi.


Za Anju Šimpragu, koja na mjesto potpredsjednice Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava dolazi s mjesta saborske zastupnice SDSS-a, glasovalo je 77 zastupnika i 51 protiv.

Novi ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, dosadašnji izvanredan profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, dobio je potporu 77 zastupnika dok je 50 bilo protiv.

Saborskom zastupniku HDZ-a i gradonačelniku Novske Marinu Piletiću povjerenje za dužnost ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike iskazalo je 77 zastupnika i 49 protiv.

Odmah po izglasavanju, novi ministri i potpredsjednica Vlade položili su prisegu da će dužnost obnašati savjesno i časno u skladu s Ustavom i zakonima. Piletić je prisegnuo uz riječi : "Tako mi pomogao Sveti Josip Radnik".

Čestitam i želim vam puno uspjeha, kazao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković uz pljesak u sabornici.

Oporba je uoči glasovanja ocijenila kako je nije riječ o rekonstrukcija već potkopavanju države i demokracije, dekriminalizaciji Vlade , kozmetici, održavanju trgovačke koalicije.

Anja Šimpraga na mjesto potpredsjednice Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava dolazi iz saborskih klupa kao zastupnica SDSS-a, magistrica je agronomije, a živi u selu Radučić nedaleko od Knina, u kojem je rođena 1987. godine.

Marin Piletić na mjesto ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike također dolazi iz saborskih klupa kao zastupnik HDZ-a, a ujedno je i gradonačelnik Novske. Profesor je hrvatskog jezika i književnosti te povijesti, rođen 1983. godine u Novskoj.

Davor Filipović, budući ministar gospodarstva i održivog razvoja, doktor je poslovne ekonomije i izvanredni profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, na Katedri za organizaciju i menadžment. Rođen je 1984. godine u Sarajevu u BiH, na mjesto ministra dolazi kao HDZ-ov zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, a bio je i kandidat za zagrebačkog gradonačelnika na prošlim lokalnim izborima.

Troje navedenih u Vladi bi trebali zamijenit će Borisa Miloševića, Tomislava Ćorića i Josipa Aladrovića.

Glasanje o novim ministrima u Hrvatskom saboru proteklo je u petak u znaku međusobnih optužbi, vrijeđanja i prozivki vladajućih i oporbe, a zastupnicima desnice najviše je smetalo imenovanje Anje Šimprage (SDSS) za potpredsjednicu Vlade.

Oporba je navodila kako nije riječ o nikakvoj rekonstrukciji već potkopavanju države i demokracije, dekriminalizaciji Vlade, kozmetici i održavanju trgovačke koalicije.

Ovo nije rekonstrukcija, nego posljedica rada i djelovanja DORH-a i policije, ocijenio je Peđa Grbin (SDP).

Ovakva stalna rekonstrukcija svojevrsna je ustavna kriza u kojoj se zloupotrebom poslušničke parlamentarne većine na vlasti održava najteži kriminal od neovisnosti, kazala je Dalija Orešković iz Centra dodavši da je stalna rekonstrukcija potkopavanje države i demokracije.

Ovo nije rekonstrukcija nego dekriminalizacija, šminkanje mrtvaca, poručio je Nino Raspudić (Most) i čestitao svom stranačkom kolegi Nikoli Grmoji na rekonstrukciji budući da je on pokrenuo opoziv tri ministra.

Negiranje Oluje i govor mržnje

Nepojmljivo je da Šimpraga postane potpredsjednica Vlade nakon njenih odgovora vezanih uz Domovinski rat i Oluju. Ovo nije zabilježeno u povijesti hrvatske demokracije, Franjo Tuđman se u grobu okreće, poručio je Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista.

I Stipo Mlinarić (DP) misli da Šimpraga ne zaslužuje biti u Vladi jer negira Oluju.

Govoreći o novoj potpredsjednici Vlade, Miroslav Škoro (Za Pravednu Hrvatsku ) poručio je kako stalno ima potrebe naglašavati da je Srpkinja.

Reagirao je Peđa Grbin (SDP) optuživši Pavličeka za govor mržnje. Ovo što ste naveli nije, ne može i ne smije biti razlog jer jedino što iz vas progovara je mržnja na nacionalnoj osnovi, kazao je.

SDSS-ov Milorad Pupovac prozivanje Šimprage nazvao je besprizornim napadom, a Dragana Jeckov upitala koji to ustavnopravni poredak poštuje Pavliček kada na vjenčanju pjeva "Juru i Bobana".

Na kraju je predsjednik Sabora Gordan Jandroković pozvao na smirivanje rasprave i prestanak vrijeđanja digniteta pojedinih osoba.

Glasanje je obilježilo i prepucavanje s Katarinom Peović (RF) zbog kritika na račun novog ministra rada Marina Piletića. Marijana Petir (NZ) optužila ju je da je zastupnica apsurda i da provodi džihad protiv Piletića.

Mišel Jakšić (SDP) istikanuo je da premijeru treba čestitati na najdužem mandatu do sada jer to proizlazi iz povjerenja koje dobiješ na izborima od hrvatskih građana, ali, napominje, nije neko veselje da Vlada ne raščišćava probleme u kojima se nalazimo. No, bilo bi bolje da umjesto što čujemo koliko dugo je premijer čujemo kako će braniti građane od porasta cijena, što će učiniti s energetskom politikom i hoće li spasiti što se spasiti da od naših mirovinskih fondova i industrije, poručio je.

Jakšić smatra da ne treba očekivati da će se nešto promijeniti s novim ministrima jer ovo nije rekonstrukcija Vlade nego samo krpanje rupa u brodu koje napravili DORH i USKOK i koje pokazuje da se ovu Vladu može povezivati s ozbiljnim koruptivnim radnjama.

Sandra Benčić (Zeleno-lijevi blok) istaknula je da ovo nije rekonstrukcija nego samo zamjena, možda čak i privremena, jer se ova Vlada ne da rekonstrirati što je vidljivo kroz Plenkovićev kadrovski odabir. Jučer, dodaje, budući ministar gospodarstva Davor Filipović ni na jedno krucijalno pitanje nije dao konkretan odgovor. Primjerice, kaže, kada ga je dva puta pitala što će učiniti u vezi s prijetećom energetskom krizom, odgovorio je 'sve što je u našoj moći'.

Plenkovića veseli da je najdugovječniji premijer, ali to ne veseli 70 posto građana koji misle da Hrvatska ide u krivom smjeru. Ponosi se time što je već šest godina premijer, a činjenica je da za to vrijeme nema nijedan konkretan rezultat koji može pokazati.

- Nije cilj euro, ni Schengen nego povećanje kvalitete života građana, a to već šest godina ova Vlada nije napravila, ocijenila je. Plenkovićevu Vladu je nazvala 'kolodvorskom' jer ministri dolaze i odlaze, a da se ne događaju baš nikakvi transformacijski procesi u društvu. Primjer ministra Paladine, kaže, pokazuje da se kod nas ministar postaje na 'majke mi', dovoljno je da kažeš premijeru da nemaš repova, bez bilo kakvog dokaza.

Nikola Grmoja (Most) ponovio je da je rekonstrukcija zapravo dekriminalizacija Vlade, a prava rekonstrukcija bi bila kada bi ova Vlada u potpunosti otišla i raspisali se novi izbori. Nitko više u Hrvatskoj ne vjeruje da je Plenković u stanju izabrati sposobne ljude ili one koji nisu pod nekim istragama, ustvrdio je.

Zbog silnih neopravdanih povreda Poslovnika, Jandroković je podijelio niz opomena.

Oporba: Ćorić je više brinuo za svoju karijeru nego o zaštiti građana

Odlazak dosadašnjeg ministra gospodarstva Tomislava Ćorića na mjesto viceguvernera u HNB u petak je potaknula sumnjičavost u oporbi koja upozorava da ni on nije lišen afera te da mu je važnija bila briga za svoju karijeru nego da se bavi zaštitom građana od divljanja cijena.

Borisa Lalovca (SDP) iznenadila je, kaže, informacija da Ćorić već sedam mjeseci ima dogovor za mjesto viceguvernera u HNB-u jer to znači da je mislio samo na svoju karijeru umjesto da se kao ministar gospodarstva bavio divljanjem cijena.

Upozoravali smo ga više puta da mora raspisati kontrolne mehanizme za cijene kroz udruge potrošača, ali ga nije bilo briga za to nego samo za svoju karijeru u HNB-u, ustvrdio je.

Nije iskoristio alate za odgovor na inflaciju, a ne znam ni kako ga resor energetike kvalificira za nadzor banaka u HNB-u, kazao je Lalovac.

Zvonimir Troskot (Most) procjenjuje da će odlaskom Tomislava Ćorića u HNB inflacija biti još i veća od projiciranih 7,8 posto.

Ćorić je, kao i Sandra Švaljek čiji je odlazak u HNB također bio politička trgovina vladajuće strukture i HSLS-a, ruganje javnosti jer je riječ o čovjeku kojeg njegov pomoćnik tereti za kriminalne radnje, smatra Troskot.

Naša je pretpostavka da Ćorić jako puno zna i da ga se, bez obzira na afere, treba smjestiti na neku od pozicija gdje će šutjeti i bit će mu dobro, a s druge strane patit će građani, upozorio je.

Sandra Benčić (Zeleno-lijevi blok) istaknula je da im premijer Plenković nije objasnio zašto Ćorić ide iz Vlade nego ga je, štoviše, na sva usta hvalio.

Ako je toliko sposoban i uspješan zašto ga je pustio da ode u drugu instituciju na očito nepotrebno radno mjesto jer je već sedam mjeseci upražnjeno, zapitala je Benčić.


Sabor: Izglasan zakon o kaznenoj evidenciji

Hrvatski sabor u petak je jednoglasno izglasao izmjene Zakona o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji, kojima se regulira međunarodna razmjena podataka iz kaznenih evidencija


Njima se uspostavlja centralizirana baza podataka o identitetu državljana trećih zemalja, osuđenih zbog kaznenog djela u nekoj zemlji Europske unije.

Donesene su i izmjene Zakona o predmetima opće uporabe, kojima se utvrđuje da ti predmeti na hrvatskom tržištu moraju imati istaknutu obavijest o proizvodu (deklaraciju) na hrvatskom jeziku s propisanim podacima.

Hrvatski sabor je prihvatio i izvješće premijera Andreja Plenkovića o sastancima Europskog vijeća te prijedlog o proglašenju prve nedjelje u lipnju "Danom preživjelih od raka u Republici Hrvatskoj".

Saborski zastupnici u petak nisu glasovali o Zakonu o predškolskom odgoju i obrazovanju i izmjenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu zbog velikog broja podnesenih amandmana o kojima se Vlada nije stigla očitovati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!