Sabor: Veća pravna sigurnost kod posvojenja iz trećih zemalja

07.06.2023.

Zadnja izmjena 12:29

Autor: Hina/HRT/V.G.

Sabor

Sabor

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Glasovanje o rebalansu ovogodišnjeg državnog proračuna podignulo je u srijedu temperaturu u Hrvatskom saboru. Nezadovoljni odnosom prema njihovim amandmanima, Socijaldemokrati i Most najavili su da u glasovanju neće sudjelovati, pa su napustili sabornicu. Sabor je izglasao dopune Zakona o međunarodnom privatnom pravu kojima se uređuje područje međudržavnog posvojenja djece iz trećih država koje nisu potpisnice Konvencije o zaštiti djece.

Prijenos sjednice Hrvatskog sabora:

Ubuduće će se hrvatskim sudovima dostavljati strane sudske odluke o posvojenju djece, tražiti dokaz o legalizaciji strane sudske odluke o posvojenju djeteta, a sud će također imati obvezu obavijestiti nadležno ministarstvo o priznavanju strane sudske odluke.

Prihvaćanjem amandmana Kluba HDZ-a, propisuje se i obveza suda da u svakom slučaju provede provjeru autentičnosti odluke o posvojenju na temelju međunarodne pravne pomoći koja se s predmetnim državama odvija diplomatskim putem.

Osim toga, zakonskim dopunama posvojitelji će morati biti upisani u Registar potencijalnih posvojitelja u Hrvatskoj te će biti dužni, u suradnji s hrvatskim tijelima, informirati se o državi u kojoj misle posvojiti dijete.

Uoči glasovanja o tom zakonu Ivana Kekin (Možemo!) apelirala je da se prestane "instrumentalizirati, prozivati i huškati na posvojitelje" i tvrditi da u slučaju Zambija salonska ljevica i kućni prijatelji Možemo! kupuju djecu", a sve kako bi se skupljali jeftini politički poeni.

Reagirala je Marija Selak Raspudić (Most) ustvrdivši kako je pravi skandal tog slučaja što postoje političke opcije koje smatraju da je u redu kršiti zakon da bi se moglo posvajati "kada to čine njihovi prijatelji".

Daniel Spajić (DP) dodao je da nikada neće smatrati prirodnom "da se čovjek može ujutro probuditi drugog spola i ići posvajati dijete".

Većinom glasova Sabor je izmijenio i Zakon o prostornom uređenju kao i Zakon o Državom inspektoratu.

Izglasan je i Zakon o mirnom rješavanju sporova kojim se žele ubrzati postupci i rasteretiti sudovi od onih predmeta u kojima je moguće spor riješiti mirnim putem.

Sabor je prihvatio i nekoliko izvješća, među kojima izvješće pučke pravobraniteljice za 2021. i izvješće o radu Državnog ureda za reviziju za 2022.

Potvrdio je i promjene u nekoliko saborskih odbora zbog odlaska zastupnice HDZ-a Nadice Dreven Budinski iz saborskih klupa.

Sabor: Socijaldemokrati i Most napustili sabornicu


Glasovanje o rebalansu ovogodišnjeg državnoga proračuna podignulo je u srijedu temperaturu u Hrvatskom saboru. Nezadovoljni odnosom prema njihovim amandmanima, Socijaldemokrati i Most najavili su da u glasovanju neće sudjelovati, pa su napustili sabornicu.

Socijaldemokrati neće sudjelovati u glasovanju, najavio je Davorko Vidović iskazujući pritom zlovolju načinom na koji se upravlja financijama države, ali i pretjeranom manipulacijom u propagandno- političke svrhe kad je riječ o javnom novcu i podcjenjivačkom odnosu prema zastupnicima i njihovim prijedlozima".

I Marija Selak Raspudić (Most) ističe da su Vlada i vladajuća većina odbili sve njihove amandmane, a podnijeli su ih 143 od ukupno 166. Tražili smo novac za ljude na Banovini, za one pogođene poplavama, za demografiju, navela je.

Vlada nije prihvatila ni jedan naš amandman, jer ne misli da je minimum pristojnosti vratiti građanima višak koji je zaradila na inflaciji, nego da je taj novac propagandno sredstvo za njezinu izbornu kampanja, kazala je.

Zekanović: Nino čuva djecu, Božo u fušu, Bulj kosi travu


I dok je predsjednik Sabora njihov odlazak popratio riječima sidimo ovdje kod stola, a vidim da nema nas pola iz jedne popularne pjesme, Krešo Beljak (HSS) poručio im je kako je nekorektno ostaviti ostale oporbene kolege da glasuju o njihovim amandmanima za koje oni sami neće glasovati.


- Mi nećemo ni raspravljati, ni glasovati o amandmanima kolega kojih nema na glasovanju, poručio je.


Hrvoje Zekanović (HDS) 'mostovce' je pak prozvao da ne ispunjavaju svoje poslovničke dužnosti, među kojima su biti na sjednici i glasovati.


- Doduše, Nino vjerojatno čuva djecu, Božo je vjerojatno u ordinaciju u Mostaru u fušu, a Bulj se zaletio do Sinja pokositi travu, izjavio je.


SDP je pak ostao na glasovanju, ali je Branko Grčić najavio da neće glasovati za rebalans.


Ključnim problemom u državi označio je plaće i mirovine, koje su, kaže, katastrofalno male, te pozvao da se one izvanredno usklade kako je to učinjeno sa povećanjem plaća. Upozorio je i na problem plaća zaposlenih u privatnom sektoru, gdje petina zaposlenih prima manje od 4700 kuna.


Oporba je Vladu prozivala da zapravo zarađuje na inflaciji, da se državni proračun dobro puni prvenstveno zbog rasta cijena. Premijeru je onda lako dijeliti naše novce, rekla je Ružica Vukovac (PH).


Beljak pak kaže da se Vlada ne ponaša po načelu dobrog gospodara koji u dobrim godinama misli na gladne godine. Vladajuća većina razmišlja na način predizborne kampanje, rebalans služi samo za kupovinu glasova naivnih birača, kazao je i poručio da im to ovaj put neće proći.


Vladajući HDZ, HNS, HSLS podržavaju rebalans.


Rebalans je realan, govori se o rastu BDP-a od tri posto, turistička sezona pokazuje dobre naznake, zato treba povećati plaće, ali i biti oprezan da se ne uđe u spiralu inflacije, rekao je Dario Hrebak (HSLS).


Njegova je rasprava izazvala žestoke reakcije, pa je predsjednik Sabora po tri opomene podijelio Grčiću i Katarini Peović (RF), a po dvije Hrebaku i Urši Raukar Gamulin (Možemo).

Rebalansom koji je predložila Vlada ukupni se prihodi očekuju u iznosu od 26,6 milijardi eura, a rashodi u iznosu od 28,1 milijardu eura, povećavaju se za 1,7 milijardi, odnosno 1,4 milijarde eura.

Očekivani manjak državnoga proračuna je 510 milijuna eura, odnosno 0,7 posto BDP-a, prema metodologiji ESA.

Prema Vladinoj prognozi, udio javnog duga u BDP-u u ovoj će se, u odnosu na prošlu godinu, smanjiti za 5,8 postotnih bodova, na 62,6 posto BDP-a.

Inflacija potrošačkih cijena trebala bi usporiti na 6,6 posto u odnosu na 10,8 posto u prošloj godini.

Na rebalans proračuna zastupnici su podnijeli oko 170 amandmana, a Vlada je prihvatila samo jedan, onaj HDZ-ova Gorana Ivanovića kojim će Osijek od države dobiti 600.000 eura za borbu protiv komaraca, o čemu će se također glasati.

Sabor će, uz ostalo, glasati i o dopunama Zakona o međunarodnom privatnom pravu kojima se uređuje područje međudržavnog posvojenja djece iz trećih država koje nisu ugovornice Konvencije o zaštiti djece.

Dopunama, koje se donose u hitnom postupku, ubuduće će se tražiti dokaz o legalizaciji strane sudske odluke o posvajanju djeteta.

Po hitnom postupku glasat će i o izmjenama Zakona o prostornom uređenju koje bi trebale omogućiti proces prelaska važećih prostornih planova iz analognog u digitalni oblik i vođenje postupka izrade i donošenja prostornog plana u elektroničkom sustavu ePlanovi.

Glasanjem i govorima klubova na temu po izboru, Sabor će zaključiti ovotjedno plenarno zasjedanje budući da je u četvrtak blagdan Tijelovo. Zastupnici se u saborske klupe vraćaju u srijedu, 14. lipnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!