08:38 / 18.03.2021.

Autor: Hina/HRT/B.V.M./D.S.

Hrvatski sabor: Kritike na liberalizaciju tržišta turističkih vodiča

Sjednica Sabora

Sjednica Sabora

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Na dnevnom redu Hrvatskog sabora, među ostalim je i Prijedlog izmjena Zakona o pružanju usluga u turizmu. 


Vlada je predložila izmjene kako Hrvatska ne bi morala plaćati penale zbog povreda dviju europskih direktiva. Jedna se odnosi na vaučere koje agencije izdaju umjesto povrata novca za aranžmane propale zbog pandemije, a druga na stručne ispite za turističke vodiče. Zbog nove mogućnosti da i strani državljani budu turistički vodiči u Hrvatskoj, oporba je žestoko napala resorno ministarstvo.

- Zakon određuje tko će i na koji na način i s kojim znanjem prezentirati našu kulturu, povijest i običaje, istaknuo je Marin Miletić (Most) i dodao da se otvara put stranim vodičima da prezentiraju Hrvatsku bez dovoljno edukacije.


- Hoće li u Vukovaru biti stranci vodiči ili možda oni koju su napadali taj grad, upitao je Miro Bulj (Most), ističući kako ovaj zakon pogoduje strancima, dok će Hrvati morati ići u Irsku.


Davor Dretar (DP) napomenuo je kako u Hrvatskoj, da bi netko postao licencirani vodič, treba imati minimalno četverogodišnju srednju školu, položen tečaj za vodiča na hrvatskom i stranom jeziku, ispit za određenu županiju, a sada ćemo strancima pojednostaviti ovu cijelu zahtjevnu i skupu proceduru, poručio je Dretar i predloženi zakon nazvao lošim te podsjetio da nije prošao ni na Odboru za turizam.


Hrvoje Zekanović (HS) naglasio je kako je bitno što vodiči govore, ali da je još bitniji način na koji govore o nekom lokalitetu, je li to s ljubavlju, stavom i empatijom.


Katica Glamuzina (SDP) rekla je da nisu uvažene primjedbe turističkih vodiča niti mišljenje struke, a njezina stranačka kolegica Boška Ban Vlahek da se zakonom uništava struka turističkih vodiča kojih je u Hrvatskoj oko 5500.


- Zakon je loš, ne uvažava mišljenje struke, srljamo u prosječnost umjesto da težimo izvrsnosti, kazao je Marin Lerotić (IDS).


Iako smatra da se trebamo prilagoditi europskoj regulativi, Mato Franković (HDZ) smatra da predloženo, što se tiče vodiča, nije do kraja razrađeno.


Marijana Balić (HDZ) naglasila je da se, također, mora spriječiti potencijalna pogrešna interpretacija hrvatske povijesti te da se posebna pozornost treba posvetiti lokalitetima od posebnog pijeteta, kao što je grad Vukovar.


Na zaštićenim lokalitetima samo vodiči s ispitom na hrvatskom jeziku


Državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina rekao je da će na zaštićenim lokalitetima, kojih je u Hrvatskoj više od 550, moći raditi samo licencirani vodiči s položenim posebnim stručnim ispitom na hrvatskom jeziku.

Ukidaju se vaučeri za neizvršena putovanja


S obzirom na neizvjesnost trajanja pandemije koronavirusa, ukida se izdavanje vaučera za neizvršena putovanja, koji su uvedeni prošle godine radi osiguranja likvidnosti putničkih agencija.


Putnici koji su uplatili paket putničke aranžmane, a nisu ih zbog pandemije mogli iskoristiti, moći će temeljem izdanog vaučera ili ugovoriti zamjensko putovanje ili raskinuti ugovor i ostvariti pravo na povrat uplaćenih sredstava u roku od 14 dana od raskida ugovora.


Na kritike da bi se organizatori putovanja mogli naći u velikim poteškoćama Glavina ističe da je Vlada donijela odluku o paketu potpora ukupnog iznosa od 1,5 milijardi kuna, odnosno izdavanju državnih jamstava za kreditne plasmane u suradnji s HBOR-om, HAMAG Bicro-om te poslovnim bankama.

Sjednicu možete pogledati ovdje:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!