06:56 / 25.04.2018.

Autor: D.M./HRT/Hina

Hrvatski sabor o liberalizaciji taksi prijevoza

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predloženim zakonom propisat će se maksimalna cijena dozvola za taksi prijevoz, a ona će pojeftiniti. Na dnevnom redu je i Zakon o provedbi uredbe o zaštiti podataka te SDP-ov prijedlog dopune Ovršnog zakona.
U novu turističku sezonu ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković želi ući s novim pravilima u cestovnom prometu. Hrvatski sabor raspravljao je o Vladinu Prijedlogu zakona o prijevozu u cestovnom prometu, s Konačnim prijedlogom zakona, u hitnom postupku. Vladinim prijedlogom omogućit će se liberalizacija autotaksi prijevoza, olakšati dobivanje licencije te ukinuti obveza polaganja ispita o poznavanju područja na kojem se prijevoz obavlja. Predloženim zakonom propisat će se maksimalna cijena dozvola za taksi prijevoz koja sada varira od grada do grada te će pojeftiniti.

Rasprava u Sabornici pokazala je isto što i višemjesečna javna rasprava - najviše buke podignulo se u vezi s liberalizacijom taksi usluga.

Želimo taksi učiniti jeftinijim i dostupnijim građanima, gužvi se ne treba bojati, novi zakon uvodi jednaka pravila za sve i nikome se ne pogoduje, rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, predstavljajući prijedlog. Jedini povlašteni su naši građani koji moraju plaćati jeftiniji autotaksi prijevoz, rekao je. Novi zakon predviđa da gradovi i općine više neće moći određivati broj taksista na svom području, morat će izdati dozvola koliko bude i zahtjeva. "Gužvi se ne treba bojati, bilo ih je i bit će, gradonačelnici kroz prometna rješenja mogu učiniti da se te gužve smanje", rekao je, opetujući da će svi raditi pod istim uvjetima te da će svatko tko zadovolji uvjete moći obavljati auto taksi prijevoz.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!