08:59 / 12.02.2021.

Autor: HRT/Hina

Sabor o suradnji EU i Britanije, sprječavanju terorizma

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner

Foto: HTV / HRT

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner otvorio je današnju sjednicu sa prijedlogom nadopune dnevnog reda s dvije točka. Prva je Prijedlog odluke o razrješenju dijela člana Nacionalnog vijeća za šport, te Prijedlog odluke o imenovanju dijela članova Nacionalnog vijeća za sport. Predlagatelj odluke je Vlada Republike Hrvatske.  Druga nadopuna dnevnog reda je godišnje izvješće Agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije HAMAG BICRO za 2018. i 2019. godinu.  

Zastupnici Hrvatskog sabora počeli su raspravljati o Informaciji o dovršetku pregovora i sporazuma koji uređuju buduće odnose i suradnju Europske unije i Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske (UK), vezano uz brexit.

Naime, novi partnerski odnosi između EU i UK, kao bivše države članice koja se povukla iz EU 31. siječnja 2020. na temelju Sporazuma o povlačenju, bit će uređeni Sporazumom o trgovini i suradnji, Sporazumom o sigurnosnim postupcima za razmjenu i zaštitu klasificiranih podataka te Sporazumom o suradnji u području sigurne i miroljubive uporabe nuklearne energije.


Privremena primjena sporazuma počinje 1. siječnja 2021. Stupanje na snagu sporazuma bit će moguće nakon izrade i potvrđivanja inačica tekstova na svim službenim jezicima EU te, kada je riječ o Sporazumu o trgovini i suradnji i Sporazumu o sigurnosnim postupcima za razmjenu i zaštitu klasificiranih podataka, i nakon suglasnosti Europskog parlamenta, slijedom koje će Vijeće usvojiti odluku o sklapanju tih sporazuma.

U onim sektorima koji nisu obuhvaćeni sporazumima između EU i UK, bit će od 1. siječnja 2021. uređeni nacionalnim zakonodavstvom, odnosno drugim međunarodnim sporazumima koji su na snazi, uključujući Sporazum o povlačenju UK iz EU.

Raspravljeno stavljanje izvan snage zaključka o potvrđivanju Dodatnog protokola

Zastupnici su u petak raspravili Prijedlog o stavljanju izvan snage zaključka Hrvatskog sabora donesenog uz Zakon o potvrđivanju Dodatnog protokola uz Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju terorizma, po kojem je Hrvatska dužna odrediti područje na koji će se primjenjivati.

Naime, budući da je u odredbi korišten glagol "može", a ne "mora", državama članicama Vijeća Europe pa tako i Hrvatskoj njome se daje mogućnost da odredi područje ili područja na koje će se primjenjivati Dodatni protokol.

U slučaju da pojedina država ne koristi mogućnost iz odredbe te prilikom polaganja isprave o ratifikaciji ne da glavnom tajniku Vijeća Europe izjavu na koje se područje primjenjuje Dodatni protokol, podrazumijeva se da će se primjenjivati na njezino cijelo područje. S obzirom na to da se kazneno zakonodavstvo RH primjenjuje na njezinom cijelom području, smatra se kako nema potrebe davati obrazloženje glavnoj tajnici Vijeća Europe prilikom polaganja isprave o ratifikaciji o područjima na koke će se Dodatni protokol primjenjivati, navodi se u obrazloženju.

Stoga Ministarstvo pravosuđa i uprave predlaže da Hrvatski sabor stavi Zaključak izvan snage kako bi se postupak ratifikacije mogao čim prije dovršiti na međunarodnoj razini, te kako bi Dodatni protokol mogao stupiti na snagu u odnosu na RH, stoji u obrazloženju. 

Ivan Budalić (Klub HDZ-a) istaknuo je u raspravi kako je terorizam najteže kazneno djelo globalnih razmjera koji ugrožava sigurnost građana i imovine, upozorivši kako ta prijetnja u doba pandemije nije nestala. Osudivši svaki oblik terorizma upozorio je i na oružje koje građani drže na crno.

Nino Raspudić (klub Mosta) posebno je upozorio na opasnost islamskog terorizma navodeći posebno, među ostalima, napad na radnike Hidroelektre u Alžiru 1993. i bombaški napad na policijsku postaju u Rijeci 1995. I on je upozorio kako u pandemiji prijetnja terorizma nije nestala, ali ni da borba protiv terorizma ne smije biti izlika za ograničavanje ljudskih prava i sloboda.  

Domagoj Hajduković (Klub SDP-a) najavio je potporu prijedlogu zaključka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!