Sistematski pregledi, maturanti i rast cijena teme slobodnih govora u Saboru

07:01 / 01.06.2022.

Autor: M.M./HRT/Hina

Anka Mrak-Taritaš

Anka Mrak-Taritaš

Foto: Patrik Macek / Pixsell

I današnje zasjedanje Sabora počelo je govorima zastupnika na slobodnu temu, nakon čega je počela rasprava o dva zakonska prijedloga iz sektora obrazovanja. Riječ je o izmjenama Zakona o strukovnom obrazovanju i novom Zakonu o priznavanju i vrednovanju inozemnih obrazovnih kvalifikacija.

Saborska zastupnica Anka Mrak Taritaš (Klub zastupnika Centra i GLAS-a) ocijenila je najavu uvođenja obveznih sistematskih pregleda za sve građane kao dobru ideju, ali sumnja u provedbu jer tvrdi da smo umjesto reforme zdravstva dobili smiješan marketinški trik. Ne dvoji o korisnosti sistematskih pregleda, no upozorava na preopterećenost liječnika koji će, prema najavama, još morati raditi oko tri milijuna sistematskih godišnje. Kako stvari izgledaju iz trenutačne perspektive, taj sistematski mogao bi se na kraju svesti na mjerenje tlaka, ustvrdila je.

Upozorila je i na duge liste čekanja za specijalističke preglede na koje će sigurno morati ići dio građana nakon sistematskih pregleda te rekla: "Ministar Beroš ne zna i ne može, to je već dokazao, najavio je reformu zdravstva i sada smo dobili na brzinu smiješni marketinški trik, sistematske preglede koje će obavljati liječnici koji već sada ne stignu raditi svoj posao, a ako vam nešto, ne daj Bože, otkriju - idete na kraj liste čekanja od 100, 200 ili 500 dana". 

Upitala je i zašto Ministarstvo ne bi raspisalo javni poziv za sistematske preglede koji će stajati tisuću kuna po osobi, pa neka se jave svi koji žele raditi.

Katarina Nemet (Klub zastupnika IDS-a) u slobodnom govoru upozorila je na nedostatak radnika u turističkom sektoru, kojih će, prema nekim procjenama, nedostajati oko 35 tisuća. Rekla je da se taj problem ne može riješiti preko noći, nego da o njemu treba razmišljati dugoročno te je pozvala na maksimalno liberaliziranje tržišta radne snage, ubrzanje procesa dobivanja radnih dozvola, ali i izradu strategije za kompletno gospodarstvo koja će dati odgovor koliko trebamo radnika iz koje struke. Smatra da je rješenje i u dugoročnoj pripremi obrazovnog sustava sukladno sektorskim potrebama, dodatnoj regulaciji tržišta rada i postavljanju okvira da radnici dobiju primjerene uvjete i adekvatnu naknadu za svoj rad.

Marijan Pavliček (Klub zastupnika Hrvatskih suverenista) osvrnuo se na inflaciju te posebno rast cijena goriva rekavši da gotovo 40 posto cijene goriva odlazi na PDV i trošarine. Tvrdi da ima prostora u proračunu da se intervenira u cijene goriva kako bi bile niže. Siniša Hajdaš Dončić (Kluba zastupnika SDP-a) tvrdi pak da je Hrvatska elektroprivreda (HEP) neopravdano poskupila cijenu električne energije. Pozvao ih je da se okane dosadašnjeg načina formiranja cijena i potaknu ulaganja u solarnu energiju.

Natalija Martinčević (Klub zastupnika HSLS-a i Reformista) pozvala je ministra rada i mirovinskog sustava Marina Piletića da osigura sredstva za dom za starije u Varaždinu. Tvrdi da se taj dom sustavno zakida za 3 milijuna kuna godišnje. Pozvala je također varaždinskog župana Anđelka Strička da se pomakne s mrtve točke i učini nešto na drugoj fazi uređenja doma.

Urša Raukar Gamulin (Klub zastupnika zeleno-lijevog bloka) iznoseći stajalište osudila je ponašanje maturanata i njihove razrednice u Slavonskom Brodu koji su se, kaže, koristili ustaškim pozdravom, a Milorad Pupovac (Klub SDSS-a ) pozvao je na otvaranje kanala suradnje i pomicanje granica EU-a na istok. Referirajući se na najavu iz Domovinskog pokreta (DP) da će predložiti zakonski prijedlog o oduzimanju hrvatskog državljanstva svima onima koji rade protiv nacionalnih interesa, Pupovac je onima koji bi oduzimali državljanstvo poručio: Ako to nisam ja, a jesam, samo naprijed.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!