Hrvatski savez slijepih: Projektom "Bijeli štap u mojoj obitelji" razmijenjena znanja

22.07.2022.

15:32

Autor: HRT/Hina

Vojin Perić, arhivska fotografija

Vojin Perić, arhivska fotografija

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Projektom "Bijeli štap u mojoj obitelji" razmijenjena su znanja i iskustva kroz osnivanje mobilnog tima stručnjaka, održavanje radionica i edukacija te druge aktivnosti, istaknuo je u priopćenju Hrvatski savez slijepih nakon završne konferencije projekta.

- Ovaj projekt omogućio je mnogo razmijenjenih iskustava, znanja i razmišljanja i pokazao koliko su projekti koji uključuju članove obitelji djece s oštećenjem vida vrijedni i važni te kolika je potreba za još više prilika u kojima roditelji mogu međusobno razmijeniti iskustva i produbiti svoja znanja i vještine nošenja sa svakodnevnim životnim izazovima, istaknuli su iz Saveza nakon završne konferencije u kazalištu Vidra.

Kroz taj projekt "Bijeli štap u mojoj obitelji" osnovan je mobilni tim stručnjaka za pružanje savjetovanja, psihološke podrške i rehabilitacije za 30 korisnika u 12 ciljanih županija koje spadaju u potpomognuta područja u Hrvatskoj, istaknuli su iz saveza nakon završne konferencije održane u kazalištu Vidra.

Predsjednik Hrvatskog saveza slijepih Vojin Perić, koji je održao dramske radionice s roditeljima i djecom, istaknuo je da su reakcije korisnika bile izvanredne.

- Dovodio sam ih u različite situacije poput audiodeskripcije života. To je nešto što svi moramo primjenjivati, a to je kada nastupamo pred slijepim osobama, moramo se opisati i reći, primjerice, u plavoj sam košulji i koliko sam visok, odnosno, visoka. Dakle, da slijepa osoba zna s kim govori, odnosno da vas može vizualizirati, rekao je Perić.

Kroz šestodnevne edukacijske i dramske radionice, pružena je podrška članovima obitelji, posebice roditeljima djece s oštećenjem vida, održane su i kreativno-okupacijske radionice za djecu te je za roditelje pripremljen priručnik "Informacije o oštećenju vida". Ostale aktivnosti projekta bile su usmjerene na stručnjake koji dolaze u kontakt s djecom s oštećenjem vida koji su svoj kapacitet jačali kroz edukacije održane u tri grada, Zagrebu, Osijeku i Šibeniku. Na edukacijama su sudjelovali stručnjaci iz područja zdravstva i socijalne skrbi te odgojno-obrazovnog sustava.

Iz Hrvatskog saveza slijepih skreću pozornost i na važnost odobrenja za nastavak korištenja rehabilitacijskog kampa Premanture, jedinog objekta u Hrvatskoj koji je u potpunosti prilagođen slijepim osobama, za daljnju provedbu projekata. Taj objekt predstavlja veliku važnost u edukaciji i osviještenju izazova s kojima se svakodnevno suočavaju slijepe osobe i osobe s oštećenjem vida, ističu iz Saveza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!