Suverenisti isključuju Zekanovića, on poručuje da će im olakšati

16:27 / 17.12.2021.

Autor: Vijesti/IMS/HTV/A.P.C.

Marijan Pavliček i Hrvoje Zekanović

Marijan Pavliček i Hrvoje Zekanović

Foto: PIXSELL / HTV

Hrvoje Zekanović uskoro bi mogao postati bivši suverenist. Predsjedništvo stranke jednoglasno je zatražilo njegovo izbacivanje. Predsjedništvo je odlučilo pokrenuti stegovni postupak protiv supredsjednika stranke zbog njegovih izjava o cijepljenju i prozivanja drugih članova stranke, rekao je Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista. Istaknuo je da razlog pokretanja stegovnog postupka nije Zekanovićev osobni stav o cijepljenju, nego to što je on u brojnim medijskim napisima narušio ugled Hrvatskih suverenista, istupajući mimo odluka predsjedništva stranke. Zekanović  poručuje kako je očekivao takvu odluku te da će im olakšati i sam napustiti stranku.

- Gospodin Zekanović je u svojim izlaganjima u Saboru i u medijskim nastupima toliko gorljivo promovirao cijepljenje, kao što nije ni ministar Beroš radio u zadnjih godinu i pol dana. S druge strane, oglušio se jednostavno na odluke predsjedništva, a morao je znati da kao supredsjednik Hrvatskih suverenista, bez obzira govori li svoj osobni stav ili ne, da se ta etiketa onda pripisuje i Hrvatskim suverenistima, izjavio je Marijan Pavliček na konferenciji za novinare. 


Predsjedništvo zamjera Hrvoju Zekanoviću ne samo to što je postao gorljiviji zagovaratelj cijepljenja, nego i to što u svojim istupima vrijeđa kolege iz ostalih stranaka i iz vlastite, ukratko sve one koji se nisu cijepili ili ne pozivaju ljude na cijepljenje, poručujući im da su antivakseri i "ravnozemljaši”.


Pavliček je rekao i da u stranačkom predsjedništvu imaju visokoobrazovane ljude, a u saborskom Klubu Hrvatskih suverenista su sve visokoobrazovani zastupnici, i među njima su dva doktora znanosti. Stoga, poručio je, neprihvatljivo im je da Zekanović te ljude naziva 'ravnozemljašima i antivakserima'. Pavliček je ustvrdio i kako im je neprihvatljiva 'Zekanovićeva zamjena teza' da su za pandemijsku krizu i velik broj smrtnosti odgovorni oporbeni političari.


Suverenisti ističu da svaki suverenist može sam odabrati želi li se cijepiti ili ne, ali stranka mora nastupati jedinstveno, a ne da samo dan nakon što su podržali referendumsku inicijativu Mosta, dopredsjednik Zekanović javno sve minira.


Zekanoviću zamjeraju i što odjednom za rast broja umrlih u pandemiji proziva oporbu, a svima je, kažu, jasno tko je odgovoran za crne brojeve.


Prema mišljenju predsjednika HS-a, "glavnu odgovornost za vođenje pandemijske krize imaju vladajući', a njihova stranka može biti odgovorna za one jedinice lokalne samouprave u kojima obnaša vlast. Također, tvrdi Pavliček, "Zekanović se nije držao krilatice na kojoj su nastali Hrvatski suverenisti - zajedništvo nema alternative, nego se u posljednjim medijskim nastupima "'uvelike izrugivao svim ostalim saborskim kolegama", što smatraju neprihvatljivim.


Pavliček je pojasnio i kako, dok traje stegovni postupak protiv Zekanovića, miruju sva Zekanovićeva prava i obveze kao člana stranke, ne može više nastupati u ime Hrvatskih suverenista niti ga se može oslovljavati supredsjednikom stranke. Najavio je i da će stranački Sud časti, sukladno Statutu, u idućih mjesec dana donijeti pravorijek o Zekanovićevu slučaju.


Hrvoje Zekanović najavio je da odluku predsjedništva neće osporavati, no, kaže da odlukom stranačkih kolega nije razočaran. Poručuje kako je očekivao takvu odluku te da će im olakšati i sam napustiti stranku.


-To znači da ću napustiti stranku, dakle neću čekati cijelu proceduru mjesec dana, nego ću im olakšati znatno prije, prije ću napustiti stranku nego što prođe onaj rok koji su oni isplanirali.

- Nisam razmišljao u futuru. Počet ću kao nezavisni zastupnik, a onda vidjeti postoji li neka druga mogućnost, rekao je Zekanović i dodao da se zbog svega toga "ne osjeća loše".U Mostu ističu da je Zekanovićev "ravnozemljaški manevar" glogov kolac vladajućih u srce referenduma. 


Jučerašnje pismo ostatka oporbe, koja ih proziva da lažu kada tvrde da imaju njihovu potporu za referendum, objašnjavaju ideološkom isključivošću ljevice. Podsjećaju da Možemo! traži isto na Ustavnom sudu, a SDP se, kažu, boji ići protiv Zorana Milanovića.


- I da se boje novih izbora, a ako ovaj naš referendum prođe, moglo bi doći do novih izbora, a SDP za te izbore, svi znamo, nije spreman, rekao je Nikola Grmoja.


Jesu li građani spremni za Mostov referendum, doznat ćemo možda već u nedjelju. Subota je posljednji dan za prikupljanje potpisa. 


Hrvoje Zekanović pak poručuje da je spreman nastaviti svoju bitku za cijepljenje u borbi protiv pandemije - kao nezavisni zastupnik. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!