Hrvatski suverenisti uoči dolaska Porfirija u Vukovar

11.10.2022.

13:02

Autor: Vijesti/IMS/HRT

Hrvatski suverenisti uoči dolaska Porfirija u Vukovar

Hrvatski suverenisti uoči dolaska Porfirija u Vukovar

Foto: HTV / HRT

Idući vikend u Vukovaru će boraviti patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije. Najavljene su liturgije te posvećenje novoobnovljenog Srpskog doma i crkve sv. Nikolaja. 

Hrvatski suverenisti održali su konferenciju za novinare na kojoj su istaknuli da im je sporan datum dolaska srpskog patrijarha jer se Vukovarci u nedjelju, 16. listopada, prisjećaju pogibije general-bojnika Blage Zadre. 

- Vukovar je najveće stratište hrvatskog naroda u novijoj povijesti. Očekujemo od patrijarha da će se u vidu ekumenizma i istinskog kršćanstva otići pokloniti žrtvama Ovčare, nevino ubijenim nakon okupacije Vukovar. Bio bi to mali korak za patrijarha, ali velik za odnose Hrvata i Srba kako u Vukovaru, tako i za buduće odnose dviju država. Isto tako, očekujemo da se patrijarh u Vukovaru ogradi od odlikovanja koje je jedna eparhija srpske pravoslavne crkve dala Vojislavu Šešelju, rekao je Marijan Pavliček, predsjednik Hrvatskih suverenista.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!