14:44 / 25.03.2022.

Autor: HRT/Hina/V.G.

Hrvatski UNICEF skupio preko tri milijuna kuna za pomoć djeci u Ukrajini

Ukrajina

Ukrajina

Foto: Alexander Ermochenko / REUTERS

Ured UNICEF-a za Hrvatsku podržao je globalni apel i pozvao građane da pomognu djeci Ukrajine donacijama pa je tako dosad prikupljeno više od tri milijuna kuna.

Hrvatski Ured Agencije UN-a koja skrbi o kvaliteti životnog standarda djece i mladih priopćio je u petak da će sav novac upotrijebiti za pružanje podrške i pomoći djeci u Ukrajini, susjednim zemljama i u Hrvatskoj.

Napominju da su se stavili na raspolaganje Ravnateljstvu civilne zaštite kako bi u suradnji s drugim ustanovama i organizacijama pružali pomoć i podršku djeci i obiteljima iz Ukrajine.

UNICEF ističe da je u Hrvatskoj spreman pružiti psihosocijalnu i druge oblike pomoći djeci odvojenoj od roditelja i pomoći jačanju kompetencija u školama koje su primile ukrajinske učenice i učenike.

Jačanje socio-emocionalnih kompetencija pokazalo se vrlo uspješnim u Sisačko-moslavačkoj županiji nakon potresa krajem 2020, a uz to Ured UNICEF-a za Hrvatsku raspolaže ekspertizom kad su u pitanju krizne situacije pa je u Poljsku i Rumunjsku uputio vlastite stručnjake kako bi pomogli pri najvećoj migrantskoj krizi u novijoj povijesti.

Ukrajinu je u manje od mjesec dana od početka rata napustilo više od 1,5 milijuna djece pri čemu je svako drugo dijete napustilo svoj dom. Većina ih je s obiteljima izbjegla u Poljsku, Mađarsku, Slovačku, Moldaviju i Rumunjsku.

Djeca koja stižu u susjedne zemlje suočavaju s velikim rizicima, kao što su odvajanje od obitelji, nasilje, seksualno iskorištavanje i trgovanje ljudima, upozorio je UNICEF. 

UNICEF je do 17. ožujka dostavio 85 kamiona pomoći s 858 tona potrepština za krizne situacije, kako bi se pružila podrška djeci i njihovim obiteljima u Ukrajini i susjednim zemljama.

Također duž ruta kretanja stanovništva postavlja "Plave točke" na kojima roditelji i skrbnici mogu dobiti podršku i važne informacije, a za djecu je osiguran prostor za odmor i igru.

Više informacija možete doznati na službenoj stranici UNICEF Hrvatska

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!