12:44 / 31.08.2018.

Autor: Hina/HRT

Hrvatski vojnici ispraćeni u Afganistan

-

-

Foto: - / -

Damir Krstičević tom je prigodom izrazio uvjerenje da će oni nastaviti tradiciju humanosti i razumijevanja.
Iz Hrvatske je u područje misije potpore miru RS (Resolute Support) ispraćen 9. hrvatski kontingent s ukupno 106 vojnika, od toga pet žena. Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević tom je prigodom izrazio uvjerenje da će oni nastaviti tradiciju humanosti i razumijevanja za žitelje Afganistana te njihovu kulturu i običaje.

"Iskoristite vrijeme provedeno u Afganistanu za razmjenu iskustva s našim partnerima, učite od njih, ali im i prenosite naša znanja, izgrađujte prijateljstva i promovirajte našu Domovinu u najboljem svijetlu", poručio je Krstičević vojnicima. Iako njihova služba nosi dozu rizika, ministar je uvjeren da će, zbog dosadašnje obuke, hrvatski vojnici svladati sve izazove. U sklopu kontingenta je i 39 pripadnika oružanih snaga partnerskih zemalja, iz Crne Gore, Makedonije, Albanije te BiH.

Pripadnici Hrvatske vojske u Afganistanu su od 2003. godine, prvo kroz operaciju ISAF, a onda kroz NATO-vu misiju Resolute Support. U njoj je zaključno s 8. kontingentom sudjelovalo 838 pripadnika OSRH, od čega 50 žena.

Afganistan - dug put do mira

Sudjelovanje u misiji, istaknuto je na ispraćaju, komplementarno je s ambicijom RH u izgradnji i održavanju vlastite međunarodne vjerodostojnosti i odgovornosti te pridonosi daljnjoj izgradnji političkog i vojnog kredibiliteta Hrvatske unutar NATO saveza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!