16:46 / 19.10.2018.

Autor: I.M./HRT

Hrvatski vojnici ispraćeni u mirovnu misiju UN-a u Libanon

Foto: MORH/ J. Kopi

Foto: MORH/ J. Kopi

Foto: - / -

52 pripadnika hrvatske inženjerijske satnije, u vojarni Kamensko kod Karlovca, ispraćena su u mirovnu misiju UN-a u Libanon.
52 pripadnika hrvatske inženjerijske satnije, u vojarni Kamensko kod Karlovca, ispraćena su u mirovnu misiju UN-a u Libanon.

Hrvatski vojnici na jugu Libanona bit će 7 mjeseci u sklopu talijanskih oružanih snaga, a zadaća će im biti osiguravanje nesmetane taktičke i strateške komunikacije.

Svečanom ispraćaju nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ujedno i izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Republike Hrvatske, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, vojni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj brigadir Robert Mathers, gradonačelnik Grada Karlovca Damir Mandić, izaslanstva Ministarstva obrane i OS RH te rodbina i prijatelji pripadnika 2. HRVCON-a.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević podsjetio je kako je Hrvatska od zemlje primateljice međunarodne pomoći postala zemlja davateljica, a upravo sudjelovanje u mirovnim operacijama bilo je jedan od presudnih čimbenika za stjecanje članstva u NATO-u i Europskoj uniji.

"Snagu stečenu u Domovinskom ratu Hrvatska vojska danas pokazuje ne samo u međunarodnim aktivnostima, nego i u vojnim vježbama, kao što je nedavno održana vježba "Velebit 18 - Združena snaga. Na vježbi "Velebit 18 - Združena snaga" domaća i svjetska javnost imale su se priliku uvjeriti se kako naša vojska spada među najbolje", rekao je ministar te dodao: "I danas se javljaju pojedinci i određene skupine koje su protiv vježbe te koji zagovaraju slabu vojsku. Poručujem im da će Hrvatska će vojska nastaviti vježbati kako bi uvijek bila spremna, sposobna i uvježbana."

Ministar je uvjeren da će 2. HRVCON i zadaće u misiji UNIFIL odraditi jednako kvalitetno kao i vježbu "Velebit 18".

"Vaša uvježbanost, opremljenost i motiviranost ulijevaju nam povjerenje i sigurnost kako ćete i ovu zadaću odraditi profesionalno i odgovorno na ponos našoj domovini", izjavio je ministar. "Vjerujem kako će ova operacija biti u funkciji jačanja interoperabilnosti, ali i unapređenja vaših sposobnosti."

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!