19:10 / 03.02.2019.

Autor: Dijana Kovaček/HRT

Hrvatski znanstvenici i umjetna inteligencija

-

-

Foto: - / -

Zavod za robotiku Fakulteta strojarstva u Zagrebu izvrstan je primjer suradnje vrhunskih znanstvenika s tehnološki naprednim tvrtkama.
Dok se u Hrvatskoj mučimo sa spašavanjem radnih mjesta, zapevši negdje između druge i treće industrijske revolucije, oko nas se već događa četvrta. I dok velike strane kompanije imaju svoje znanstvene centre, hrvatske tvrtke oslonac u tome traže na našim fakultetima. Zavod za robotiku Fakulteta strojarstva u Zagrebu izvrstan je primjer suradnje vrhunskih znanstvenika s tehnološki naprednim tvrtkama.

Na Zavodu za robotiku i automatizaciju proizvodnje 17 mladih istraživača svakodnevno pomiču granice znanosti. Najzapaženije rezultate postigli su u medicini, s neurokirurškim robotima Ronnom i Nerom.

- Tržište medicinske robotike vam ima prosječni rast u zadnjih 5 godina preko 13-14%, tako da je to jedno novo tržište za primjenjenu robotiku, ističe dr. sc. Marko Švaco s Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

Zasad, kaže voditelj tima, tek rijetke hrvatske tvrtke u proizvodnji koriste robotiku i umjetnu inteligenciju.  

Sve ono što riješimo u domeni medicine mi vrlo jednostavno možemo univerzalno primijeniti i u industriji i to kontinuirano radimo i surađujemo s velikim brojem hrvatskih tvrtki i pomažemo u usvajanju novih tehnologija, ističe prof. dr. sc. Bojan Jerbić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

Na Fakultetetu imaju vrhunski tim i opremu, pa mladi znanstvenici ni ne razmišljaju o odlasku u inozemstvo.

Digitalizacija je svima približila znanje, pa sudjelovanje u tehnološkoj revoluciji nije više, kao dosad, privilegija najvećih.

Danas nije potrebno da se rodite u Americi ili Japanu da bi stvarali visoke tehnologije nego to možete i u Hrvatskoj i tu Hrvatska ima šansu, ali je potrebno promijeniti fokus prema gospodarstvu koje stvara novu vrijednost, ističe prof. Jerbić.

Najrazvijenija gospodarstva taj su fokus već usmjerila u razvoj umjetne inteligencije. Ona ukida neka radna mjesta, no ujedno i stvara nova, te mijenja gospodarstvo i život ljudi.

Moramo stalno ulagati u ljude, prilagođavati se novim vještinama, novim tehnologijama i sličnome. Umjetna inteligencija nije nešto tajanstveno i mutno što će sve preuzeti. Umjetna inteligencija i tehnologija tu su da nadograde čovjeka i čovjekovu inteligenciju, smatra dr. sc. osnivač Siemens Artificial Intelligence Laba Ulli Waltinger.

Mnogi se plaše prebrzog razvoja umjetne inteligencije, no društvo to treba dobro regulirati, kažu znanstvenici, kako bi se koristila na ispravan i ljudima koristan način.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!