Hrvatski župani o euru i decentralizaciji, ali i cijenama energenata

24.08.2022.

15:06

Autor: M.M./Hina/HRT

Ingreso del Euro

Ingreso del Euro

Foto: Tomislav Miletic / Pixsell

Uvođenje eura, decentralizacija državne imovine, centri izvrsnosti, višegodišnji program katastarskih izmjera građevinskih područja, teme su o kojima se u srijedu razgovaralo na Izvršnom odboru Hrvatske zajednice županija u Varaždinu.

Predsjednik HZŽ, brodsko-posavski župan Danijel Marušić kazao je da su župani, među ostalim, raspravljali i o aktualnim pitanjima iz djelokruga Ministarstva financija.

- To je prije svega onaj limit od 20 posto koji ograničava određeno djelovanje županija, znači to je 20 posto izvornog proračuna da se može koristiti za plaće. Mnoge županije, pogotovo nakon spajanja ureda državnih uprava i županija to prelaze, tako da mislimo da bi se morali izmijeniti zakoni, rekao je Marušić.

Kad je riječ o raspolaganju državnim zemljištima, župani smatraju da se o tome treba odlučiti na razini županija, odnosno gradova i općina. Samim time bi se ubrzala aktivacija državnih zemljišta i mogli bi ih staviti u funkciju gospodarstva, turizma, kazao je Marušić.

Važna tema za sve županije je i katastarska izmjera građevinskog zemljišta, o čemu su župani pratili izlaganje, a priređena je i prezentacija rada centara izvrsnosti.

Online nastava zbog uštede energije

Marušić je govorio i o rastu cijena energenata te o mogućnostima ponovnog uvođenja online nastave ne zbog koronavirusa, nego zbog uštede energije.

- Ono što smo usmjeravali sve naše institucije da energetski obnove objekte, a mi smo obnovili 23 škole i sve bolničke zgrade našeg bolničkog sustava, pokazalo se ispravnim i uštede su bile do 75 posto, istaknuo je Marušić te dodao da je ideja o online nastavi s ciljem uštede energenata zanimljiva i da nije nemoguća.

Domaćin, varaždinski župan Anđelko Stričak kazao je kako svi župani vode brigu i o najavljenom povećanju cijena energenata, posebice kad je riječ o ustanovama.

Što se tiče Varaždinske županije, mi smo još početkom godine za cijelu godinu osigurali dovoljno energenata. Već tada te su cijene rasle i bile od 50 do 70 posto veće nego godinu prije. Do kraja godine smo osigurani, rekao je Stričak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!