12:56 / 13.07.2019.

Autor: HRT

Hrvatskim policajcima u pomoć stigli kolege iz Kine

Fotografija: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Fotografija: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hrvatskim policajcima u pomoć su stigli kolege iz Kine. Iduća dva mjeseca zajedno će patrolirati Zagrebom, Dubrovnikom, Zadrom i Plitvičkim jezerima te će biti na usluzi kineskim turistima.
Hrvatskim policajcima u pomoć su stigli kolege iz Kine. Iduća dva mjeseca zajedno će patrolirati Zagrebom, Dubrovnikom, Zadrom i Plitvičkim jezerima te će biti na usluzi kineskim turistima.

Projekt "Sigurna turistička sezona" pokrenut je prije 13 godina, a ove godine sudjeluje rekordan broj stranih policijskih službenika, ukupno 95 iz 19 zemalja.

Na Trgu bana Josipa Jelačića održana je u subotu svečanost u povodu sudjelovanja kineskih policijskih službenika u projektu Sigurna turistička sezona 2019., tijekom koje će osam kineskim policajaca patrolirati zajedno s hrvatskima kolegama u turističkim središtima i biti na pomoći kineskim turistima.

- Zadovoljan sam što je ove godine proširena suradnja s kolegama iz Narodne Republike Kine. Lani je bilo šest policijskih službenika, a ove godine osam, koji rade s našim policajcima gdje je najviše kineskih turista", izjavio je glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

Podsjetio je kako je projekt Sigurna turistička sezona hrvatska policija pokrenula još 2006. i on se iz godine u godinu sve se više razvija.

- Ove godine imamo rekordan broj stranih policijskih službenika - ukupno njih 95 iz 19 zemalja i 21 policijske organizacije. Projekt je prepoznat i u međunarodnih policijskim forumima, a Interpol daje preporuke za njega kao za projekt najbolje međunarodne policijske prakse", rekao je Milina.

Lani je u sklopu projekta uspostavljen i stožer u Zadru za provedbu mjera sigurne turističke prakse, tako da je Hrvatska kao popularna turističke destinacija prepoznata kao sigurna turistička zemlja, naglasio je Milina.

Kineska veleposlanica u Hrvatskoj Xu Erwen istaknula je da se kroz ovaj projekt potvrđuje tradicionalno prijateljstvo i suradnja između Hrvatske i Kine.
Hrvatske je sve popularnija u Kini, ovog travnja Hrvatsku je posjetio i kineski premijer, što je povećalo vidljivost Hrvatske u Kini, kao i uspjesi hrvatske nogometne reprezentacije, rekla je.

U Hrvatsku dolazi sve više turista i suradnja u provedbi javne sigurnosti te zajedničko patroliranje hrvatskih i kineskih policajaca jedna je od važnih dijelova suradnje, kako bi se povećala sigurnost turista, rekla je kineska veleposlanica.

Hrvatski i kineski policajci imat će zajedničke patrole u Zagrebu, Zadru Dubrovniku i Ličko-senjskoj županiji.

Jedan od policajaca koji je već lani sudjelovao u zajedničkom patroliranju Ante Marić iz zagrebačke Prve policijske postaje kazao je kako je suradnja s kineskim policajcima više nego odlična te da su zajednički patrolirali na destinacijama gdje je glavnina kineskih turista i pružali im potrebne usluge.

Voditelj kineskih policajaca u Hrvatskoj ove godine Xue Qiang prvi je put u Hrvatskoj i kaže kako je njemu i njegovim kolegama čast biti dijelom zajedničkih patrola jer će to pridonijeti prijateljstvu i suradnji dviju zemalja.

U okviru projekta "Sigurna turistička sezona" uspostavljena je posebna telefonska linija za potrebe kineskih turista.

Na pozive kineskih turista odgovarat će kineski policijski službenici, koji sudjeluju u Projektu. Brojevi telefona na koje će se javljati kineski policijski službenici su:

-  u Zagrebu  +385 99 386 0465;
-  u Dubrovniku +385 99 386 0466;
-  u Zadru +385 99 386 0467 i
-  na Plitvičkim jezerima +385 99 386 0468.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!