19:30 / 31.01.2018.

Autor: HRT

Hrvatskim ribarima iz Slovenije neprestano stižu kazne

-

-

Foto: - / -

Na adresu savudrijskog ribara Diega Makovca i njegove supruge jutros su stigle nove prekršajne kazne iz Slovenije.
Na adresu savudrijskog ribara Diega Makovca i njegove supruge jutros su stigle nove prekršajne kazne iz Slovenije. Nakon što su ih u ponedjeljak primili čak četrnaest, u ukupnom iznosu od sedam tisuća eura, danas su ih dobili još pet zbog, kako slovenska strana tvrdi, nedopuštenog prelaska granice u Savudrijskoj vali. 

Diego Makovac
kazao je kako su neprekidno u kontaktu sa Zagrebom koji će "pisati žalbu njihovo ime, a uskoro će uslijediti i sastanak". Potvrdio je to i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. "Ministar pravosuđa (Dražen Bošnjaković) sutra će s ribarima razgovarati", kazao je Božinović. Slovenske kazne hrvatskim ribarima u Savudrijskoj vali logičan su potez prema onima koji ne poštuju međunarodno pravo, dok hrvatske kazne slovenskim ribarima nemaju nikakvog smisla, izjavila je slovenska veleposlanica u Hrvatskoj Smiljana Knez govoreći o najnovijem zapletu u graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije koja i na taj način pokušava provesti kompromitiranu arbitražnu odluku.

Slovenija ustraje na primjeni arbitražne presude i prijeti Hrvatskoj tužbom pred sudom EU-a u Luxembourgu ako ne pristane na provedbu. Hrvatska pak traži da se dugogodišnji granični spor riješi bilateralnim pregovorima, nakon što se 2015. povukla iz arbitražnog sporazuma nakon što je Ljubljana kompromitirala postupak pred arbitražnim sudom u Den Haagu.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!