Društvo fizičara blokirano zbog bizarnog razloga

17.03.2021.

11:45

Autor: Jagoda Bastalić/Labirint/HRT/V.G.

Hrvatsko fizikalno društvo

Hrvatsko fizikalno društvo

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Umjesto da se bave česticama i novim projektima, naši vrsni fizičari našli su se u problemu jer njihovo strukovno društvo završilo je u blokadi, kako računa tako i djelovanja, a sve zbog organizacije Međunarodne olimpijade iz 2010.


Priča koja je trebala ostati u lijepom sjećanju, završila je sudskim procesom.

- Ministar je bio Radovan Fuchs. Državni tajnik je poslao dopis hrvatskom fizikalnom društvu u kojem on kaže da će Ministarstvo znanosti i obrazovanja platiti smještaj i hranu za sudionike olimpijade, kazao je Saša Ceci s Instituta Ruđer Bošković, predsjednik HFD-a. 

Sudionici tog važnog događaja, njih oko 450, tih sedam dana olimpijade bili su smješteni u prostorima Studentskog centra. Njihovi troškovi iznosili su 1,2 milijuna kuna. Fizičari su mislili da će to sve podmiriti Ministarstvo.

- Oni su platili 800.000 kuna. SC je 2012. zaključio da od tih novaca neće biti ništa i tužili su Hrvatsko fizikalno društvo jer su s nama imali ugovor. Netko je donio odluku da ne plati i mi sad svi imamo problem oko toga, kaže Ceci.

Dužni za nešto s čim nisu imali ništa

- Mislim da nije u redu da Ministarstvo nije platilo SC-u onaj iznos, a da nisu rekli u čemu je problem, dodaje Ceci. Na pitanje što je problem, kaže da ne zna.

- Sud nije htio da dođe itko iz Ministarstva i da objasni što se dogodilo i zašto su oni platili ta sredstva, nego se držao toga da je dug od 400.000 kuna. Dug je narastao na kraju na iznad milijun kuna, rekao je Ceci.

Neriješeni problemi iz 2010. pali su na leđa današnjem vodstvu Hrvatskoga fizikalnog društva, a koje s ranijim događajima nije imalo ništa. Na naš upit Ministarstvu tko je odgovoran za nepodmireni dug od 400.000 kuna, u odgovoru navode da su oni prema spomenutom događaju ispunili sve svoje obveze.

Zaustavljena tradicija koja se gradila desetljećima

Hrvatsko fizikalno društvo nema novac za koji ga terete, a zbog blokade računa cijela njihova aktivnost dovedena je u pitanje. Tradicija koju su gradili desetljećima, koja se trebala osuvremeniti i podići na nove platforme uz pomoć novca iz europskih fondova, sada je zaustavljena.

- Nije ovo prvi put da je teško ovo je prvi put da je nemoguće. Ovo je defacto kraj društva. Postoji ideja da se osnuje novo, ja apsolutno podržavam ideju da netko drugi organizira. Iskreno ću reći da nemam volje baš, ako ovakva situacija može uništiti sve što ti radiš dugi niz godina, uopće mi se ne da, kaže razočarano Ceci dodajući kako očekuje da premijer riješi problem.

- Uhićeni i optuženi za zločin koji nikad nismo počinili i naivno smo vjerovali, a to je bila naša greška. Da vas mogu kazniti za nešto što niste napravili, kao i junak Kafkinog romana i sad ste se našli u procesu. Možda ćemo i u preobrazbu ući, rekao je Nikola Poljak s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Fizički odsjek.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!