16:49 / 23.12.2020.

Autor: Šime Vičević/T.V./Dnevnik/HRT

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo slavi 29. obljetnicu

-

-

Foto: - / -

Obilježena je 29. obljetnica osnutka Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Uz promaknuća, glavna tema bila je nabava novog borbenog aviona. Pripadnici našeg zrakoplovstva ističu da će biti spremni za nove izazove nakon što bude donesena jedna od povijesnih odluka za Hrvatske oružane snage
Hrvatsko ratno zrakoplovstvo slavi 29. obljetnicu, a na središnjoj su svečanosti bili vrhovni zapovjednik hrvatske vojske predsjednik Zoran Milanović i ministar obrane Mario Banožić.

➡️ Međuresorno povjerenstvo jednoglasno odlučilo o najboljoj ponudi za borbene avione
➡️ Čija će eskadrila štititi hrvatsko nebo?
➡️ Vlada idući tjedan dobiva studiju izvedivosti nabave borbenih aviona

Iza Hrvatskog ratnog zrakoplovstva 29 je godina uspješnog djelovanja. A ova je godina, slažu se svi, bila jedna od najtežih - živote su izgubila četvorica pilota. Svima zaslužnima dodijeljena su promaknuća i pohvale.

Za sve promaknute čuvare hrvatskog neba veliki dan, ali i velika motivacija.

- Da u budućem periodu dam što više od sebe i doprinesem razvoju sposobnosi ratnog zrakoplovstva, poručio je brigadir Franjo Hrala, načelnik Odjela za planiranje Zapovjedništva HRZ-a.

- Čin je jedno priznanje za dosad ostvarene rezultate i dosadašnji rad, a i svakako obaveza za sve što je pred nama, ističe brigadir Damir Barišić, načelnik Stožera i zamjenik zapovjednika 93. krila HRZ-a.

A pred njima je velika promjena nakon jedne od najvažnijih odluka u povijesti Hrvatske vojske - one o nabavi višenamjenskog borbenog aviona. Predsjednik Milanović ponavlja da će podržati odluku koju donese Vlada.

- Do sada najozbiljnija nabava te vrste u povijesti RH. Ona neće zatresti svijet, ona neće promijeniti nikakav regionalni odnos snaga, ali će dovesti do nečega što je nama važno - da se osjećamo bolje, važnije i zadovoljnije, rekao je predsjednik Zoran Milanović.

Ministar Banožić ističe da je međuresorno povjerenstvo dostavilo studiju u kojoj je objašnjeno koji je najbolji izbor aviona.

- Svi jako dobro znamo našu povijest, na koji smo način i s kojim resursima, skromnom opremom i naoružanjem stvorili Hrvatsku. Zato smatram da su višenamjenski avioni neophodni radi cjelovitosti hrvatske vojske i sigurnosti hrvatskih građana, poručio je ministar obrane Mario Banožić.

Modernizacija zračnih snaga, ističu u vojnim redovima, zahtijeva veliku pozornost, kao i pripremu onih koji će avionima upravljati.

- Ovaj projekt uživa puni politički konsenzus i pred nama, vojnicima, je veliki dio odgovornosti za njegovu uspješnu realizaciju, rekao je admiral Robert Hranj, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske.

- Spremni smo za sve izazove koje će nam donijeti opremanje novim helikopterom i avionom, kao i za obuku za specijalne zračne operacije, dodao je brigadni general Michael Križanec, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. 

Početkom sljedeće godine sa Studijom izvedivosti bit će upoznat saborski Odbor za obranu. Nakon toga će Vlada donijeti konačnu odluku o izboru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!