18:35 / 21.04.2020.

Autor: Ivica Grudiček/Dnevnik/HRT

Hrvatsko-slovenska idila na granici

-

-

Foto: - / -

Podijeljena je kuća, ali podijeljeni su i vinogradi. Od pedesetak tisuća trsova - desetina je na slovenskoj strani.
Ako u ovo vrijeme pandemije ulazite, primerice, iz Slovenije u Hrvatsku, u samoizolaciji morate biti 14 dana. No, ekipa HRT-a je pronašla obitelj koja spava u Sloveniji, a ruča u Hrvatskoj - granicu dnevno prođu nebrojeno puta i to posve - legalno.

Banfi - pitoreskno naselje u Gornjem Međimurju. Na kućnom broju 125 živi vinogradarska obitelj Kunčić. Radišni se Međimurci ističu po jednom detalju. Hrvatsko-slovenska granica prolazi sredinom kuće - pa dijeli i bračni krevet. Ana je Slovenka - Dragutin Hrvat.

- Tu spava moja draga supruga, to je slovenska strana, tu je granica, ja spavam na hrvatskoj strani - priča Dragutin Kunčić. A karantenu rješavaju tako da popiju pušipel, muškat žuti i im je, kaže, najbolji lijek.

Podijeljena je kuća, ali podijeljeni su i vinogradi. Od pedesetak tisuća trsova - desetina je na slovenskoj strani.

Iako administrativno i katastarski pripadaju Štrigovi, na misu ili u trgovinu odlazili su u slovensko mjesto Raskrižje. No trenutačno su "zaglavili" na svojem brijegu - zbog pandemije.

- Sad ljudi diljem Hrvatske vide kak je živjeti uz policiju, uz ophodnje - mi smo jer smo na granici na to navikli i teško nam ne pada - kaže Kunčić.

No nema gostiju, a napunjene butelje skupljaju prašinu.

- Nadam se da će se za 14 dana sve normalizirati i da ćemo početi voziti vino jer auti su već zahrđali - kaže.

A do tada, Kunčići krate vrijeme u vinogradu, u hrvatsko-slovenskoj idili.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!