17:54 / 08.06.2018.

Autor: S.M./Hina

Hrvatskoj izručen osumnjičeni ratni zločinac Stevan Budač

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Osječki Županijski sud izdao je Europski uhidbeni nalog, temeljem kojeg je optuženik Budač uhićen u Rumunjskoj kada je ušao u tu državu.
Republici Hrvatskoj je na temelju Europskog uhidbenog naloga, Rumunjska izručila Stevana Budača (1967.), osumnjičenog da je kao pripadnik srpskih paravojnih postrojba 90-tih izvršio ratni zločin protiv civila u Baranji tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj.

Pedesetjednogodišnji Stevan Budač, dvojni državljanin Hrvatske i Srbije, koji je 5. svibnja ove godine uhićen u Rumunjskoj, prepraćen je u zatvor u Osijeku, izvijestio je Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske (MUP RH). 

Osječki Županijski sud izdao je Europski uhidbeni nalog, temeljem kojeg je optuženik Budač uhićen u Rumunjskoj kada je ušao u tu državu. 

Budača se tereti da je od ljeta 1991. do jeseni 1995., u tada okupiranom baranjskom mjestu Batina, u Republici Hrvatskoj, kao pripadnik srpskih paravojnih postrojba, sudjelovao u zlostavljanju, protjerivanju i zastrašivanju tamošnjih Hrvata i Mađara.

Optužnica ga tereti i da je 9. rujna 1991., zajedno s još jednom osobom, pucao i bacao granate na kuću jednog Hrvata, a osam dana poslije i da je s još dvojicom ispitivao i pretukao jednog civila kojemu se od tada gubi svaki trag.

Inače, Stevan Budač, optuženik za ratne zločine protiv civila, je 2002. na osječkom Županijskom sudu u odsutnosti nepravomoćno osuđen na 15 godina zatvora, no Vrhovni sud RH je ukinuo presudu i predmet vratio na ponovno suđenje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!