15:00 / 16.10.2018.

Autor: R.I./V.K./HRT

Hrvatskoj kronično nedostaje anesteziologa

Fotografija:Sanjin Strukic/PIXSELL

Fotografija:Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Svjetski dan anestezije podsjeća nas na prvu uspješnu primjenu eter anestezije 16. listopada 1846. godine. Ovaj događaj bilježi se kao jedan od najznačajnijih u povijesti medicine koji je omogućio bezbolne kirurške zahvate.
Svjetski je dan anestezije. Podsjeća nas na prvu uspješnu primjenu eter anestezije 16. listopada 1846. godine u Massachusetts General Hospital, Harvard School of Medicine. Samo nekoliko mjeseci poslije isti je postupak izveden prvi put i u Hrvatskoj - u Zadru. Svjetski dan anestezije obilježen je skupom u KBC-u Zagreb.

Anestezija je stanje bez osjećaja koje izaziva san i isključuje bol, a anesteziolozi su uz pacijenta u ambulanti, tijekom operacije i na odjelu. U hrvatskom je zdravstvu danas više od 700 anesteziologa, što je 2,5 puta više nego prije 30-ak godina, no i dalje ih je premalo anesteziologa - pojedine bolnice imaju samo po jednog. "Samo u zadnje tri godine Hrvatska liječnička komora provela je stručni nadzor u 11 bolnica, i utvrdili smo manjak od 63 anesteziologa da bi ispunili minimalne uvjete", kaže v.d. predsjednika Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić.

Šutnja je prekinuta, ali žene neće odustati sve dok ne prestane bol

Taj se problem posebno aktualizirao posljednjih dana zbog svjedočanstava 400 žena koje tvrde da su im ginekološki zahvati izvedeni bez anestezije. I zdravstveni djelatnici u kampanji protiv boli zauzimaju se za promjene. "Tijekom ove akcije mi ćemo osvješćivati i građanstvo da ne moraju trpiti bol, a i zdravstvene djelatnike da rade na tome da pacijenti doista dobiju ono sve što mogu dobiti i na što imaju u krajnjoj liniji pravo", najavio je Adriano Friganović

Anestezija

"U Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj bez anestezije se radi vrlo malo ginekoloških zahvata, svega desetak posto onih koji pripadaju među hitne kod kojih nije moguće primijeniti anesteziju, a takvih je ove godine bilo 50-ak, dok su sve druge žene dobile neki vid anestezije", izjavio je  pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb Milivoj Novak. Dodao je kako postoje situacije kada se zbog hitnosti ne može dati opću anesteziju.

Predstojnik Klinike za anesteziologiju, reanimaciju i intenzivno liječenje KBC-a Zagreb Slobodan Mihaljević ističe da su anesteziolozi nužni kod svih zahvata u medicini, no postoje stanja kod kojih anesteziolog mora odlučiti predstavlja li davanje anestezije pacijentu veću korist ili štetu. Ističe kako se anestezija najviše primjenjuje upravo u Klinici u Petrovoj, kod 25-30 pacijentica dnevno, pa godišnje kroz anesteziološku ambulantu prođe njih 5000 do 7000. Kazao je kako u zadnjih 10 godina nije zabilježen ni jedan smrtni slučaj rodilje, a smrtnost dojenčadi je u granicama prosjeka u Europskoj uniji.

Je li u nekim slučajevima došlo do medicinskih pogrešaka ispitat će inspekcija Ministarstva zdravstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!