19:02 / 30.04.2019.

Autor: Ruža Ištuk/D.M./HRT

Hrvatskoj nedostaje 1168 liječnika obiteljske medicine

Foto: arhiva, Robert Anic/PIXSEL

Foto: arhiva, Robert Anic/PIXSEL

Foto: - / -

Slučaj liječnika Gorana Jusupa iz Obrovca, osim što je izazvao lavinu reakcija, upozorio je i na brojne nedostatke zdravstvenog sustava.
Slučaj liječnika Gorana Jusupa iz Obrovca, osim što je izazvao lavinu reakcija, upozorio je i na brojne nedostatke zdravstvenog sustava. I dok se rješava problem tko će liječiti njegove pacijente, iz Udruge ugovornih ordinacija upozoravaju da u Hrvatskoj trenutačno nedostaje čak 1168 liječnika obiteljske medicine, ali i da se opstruira provođenje novog zakona o zdravstvenoj zaštiti.Pacijenti doktora Gorana Jusupa trenutačno, kažu, nemaju izbora. Ali, uskoro će ga zamijeniti nova, mlada liječnica - Kristina Artuković iz općine Jasenice. Natječaj za novog liječnika raspisan je danas. Rok za prijave - 8 dana. S druge strane, Hrvatska udruga ugovornih ordinacija upozorava da nedostaje 1168 liječnika obiteljske medicine.

- Nažalost, problem liječnika u Hrvatskoj postoji kao i medicinskih sestara poglavito u mjestima kao što je Obrovac. Mi primamo i liječnike i iz drugih zemalja pa tako i iz Makedonije. Ljudi koji ispunjavaju uvjete mogu doći u Hrvatsku raditi, odgovara ministar zdravstva Milan Kujundžić. Dodaje kako se rješenje tog problema ipak mora tražiti unutar Hrvatske.

Liječnici upozoravaju - rješenje primjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti od toga tko će u ugovorni odnos do cijene zakupa nije ni na vidiku. Krajnje je vrijeme za dogovor jer, kažu, zakon je donesen prije četiri mjeseca.

Slučaj iz Obrovca komentirao premijer

- To je jedan vrlo neobičan slučaj. Moram priznati da nisam bio svjestan da se takvo što uopće zbiva. Ministar me upoznao ovaj vikend. Radimo na poboljšanju zdravstvenog sustava i njegovoj financijskoj održivosti, poboljšanju kvalitete i dostupnosti, kratko je rekao Andrej Plenković. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!