21:18 / 14.06.2020.

Autor: T.V./Hina

Hrvatskoj nedostaje 60-tak pedijatara, od čega četvrtina u Dalmaciji

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Dalmatinski su pedijatri upozorili da u Hrvatskoj nedostaje 60-tak pedijatara, a od kojih četvrtina u Dalmaciji, priopćilo je Hrvatsko pedijatrijsko društvo - Ogranak Split.
Dalmatinski pedijatri u nedjelju su na sastanku u Kninu, pridružujući se proslavi Dana grada upozorili da u Hrvatskoj nedostaje 60-tak pedijatara, a od kojih četvrtina u Dalmaciji, priopćilo je Hrvatsko pedijatrijsko društvo - Ogranak Split.

Istaknuli su i kako zdravstvena zaštita treba biti lako dostupna i kvalitetna, a poticanjem zdravog načina života i prehrane gradimo zdravije društvo.

- Rezultati pedijatrijske skrbi u Hrvatskoj se ne razlikuju od visokorazvijenih europskih zemalja čija izdvajanja za zdravstvo nadmašuju naša. Stoga je i dalje potrebno podržavati cjelovitu preventivnu i kurativnu skrb djece. Nažalost, roditelji su sve češće u nemogućnosti odabrati pedijatra kao liječnika primarne zdravstvene zaštite koji će skrbiti o njihovom djetetu, istaknuo je predsjednik dalmatinskog ogranka Hrvatskog pedijatrijskog društva Joško Markić.

Kaže kako u dosta pedijatrijskih ambulanti primarne zdravstvene zaštite rade umirovljeni pedijatri, a rad bolničkih odjela se uspijeva organizirati zahvaljujući ogromnom broju prekovremenih sati. Posljedica je to loše organizacijske i kadrovske politike posljednjih godina, smatra Markić.

Ističe kako je optimalna, lako dostupna i kvalitetna zdravstvena skrb, pogotovo djece i mladih, važan segment pozitivne demografske politike te je to i jedini ispravan put prema boljem društvu za sve.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!