12:41 / 18.08.2020.

Autor: HRT

Hrvatskoj nedostaje epidemiologa

-

-

Foto: - / -

Krunoslav Capak rekao je da posjeti u bolnicama nikada nisu bili zabranjeni.
Ekspertna skupina kriznog stožera Ministarstva zdravstva danas je razgovarala o mnogim važnim temama, među ostalim o tome što nas čeka najesen, epidemiološkoj situaciji, preporukama za posjete u bolnicama...

-
COVID-19 - najnovije informacije    

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da nisu sve bolnice iste te da će u novoj preporuci povećati ingerenciju bolničkim povjerenstvima da mogu na osnovi svojih specifičnosti donositi određene odluke. 

Osvrnuo se i na današnji broj novooboljelih kojih je, prema podacima lokalnih stožera, više od 120.

- Broj je veći nego jučer, a to je zato što liječnici obiteljske medicine ne rade preko vikenda i nisu upućivali sve potencijalne oboljele na testiranje, rekao je Beroš, te dodao kako je uobičajeno da je sredinom tjedna broj oboljelih veći. 

Ministar Beroš rekao je i kako se razmišlja o tome da se poveća testiranje, ali i da se testiranje omogući turistima.

Istaknuo je da dolaze novi i pouzdaniji testovi, kao i da sve veći broj poslodavaca želi da se njihovi radnici testiraju prije povratka na posao.

Ministar zdravstva osvrnuo se i na medijske napise o druženju s pjevačicom Ninom Badrić pojasnivši da ona nigdje nije detektirana kao kontakt i da nema određenu mjeru samoizolacije te da osobno nije bio ugrožen.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da posjeti u bolnicama nikada nisu bili zabranjeni i da sve bolnice i zdravstvene ustanove koje imaju infrastrukturne i prostorne mogućnosti da roditelj bude uz dijete, to nikad nisu zabranile. Što se tiče vremenskog ograničenja, ekspertna skupina zaključila je da to daje određenu sigurnost. - Ograničenje posjeta od 15 minuta je preporuka, a ako postoji mogućnost, može se odrediti i drugačije, ovisno kako uvjeti nalažu, dodao je.

Istaknuo je i da nedostaje epidemiologa te da u ovom trenutku treba 159 novih djelatnika.  

- Mislimo kako je najbolje rješenje da se završeni liječnici medicine, koji trebaju odraditi šest mjeseci pod nadzorom, stave u program, a mi ćemo obaviti kratki tečaj o bolesti COVID-19, s tim da oni neće obavljati poslove odlučivanja koje mora raditi specijalist epidemiolog, rekao je.

Dodao je i da je ukupni kapacitet testiranja 3-4 tisuće dnevno i da imamo dovoljno rezervnih kapaciteta.

Na području Virovitičko-podravske županije danas je zabilježen slučaj liječnika koji se zarazio na ljetovanju. To otvara pitanje trebaju li se zdravstveni djelatnici testirati nakon povratka s godišnjeg.

- Načelnog stava nema, jasno je da će svaki zdravstveni djelatnik morati s neposrednim rukovoditeljem proći određeni epidemiološki upitnik i navesti koji su to elementi koji bi mogli biti suspektni. Bitno je postaviti kriterije na osnovi kojih ćemo testirati zdravstvene djelatnike pri povratku na posao, a sve kako bismo onemogućili ulazak virusa u zdravstvene ustanove.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!