Hrvatskoj nedostaje najmanje 40 pedijatara

04.01.2020.

17:19

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/IMS/HRT

default error photo
U 282 pedijatrijske ordinacije u Hrvatskoj rade liječnice i liječnici u prosjeku stari 55 godina, a u idućih pet uvjete za mirovinu steći će njih 94. Pitanje je samo do kada će i mogu li umirovljenici spašavati zdravstveni sustav.
Hrvatskoj nedostaje najmanje 40 pedijatara - upozorila je njihova stručna udruga nakon što su stotine mališana predškolske dobi u Zadru - ostale bez liječnika. Slična situacija je i u brojnim drugim gradovima. A problem bi mogao buknuti za pet godina kada će gotovo stotinu pedijatara otići u mirovinu.

Tisuću predškolske djece u Zadru ostalo je bez pedijatra. Liječnicu koja je otišla u mirovinu zamijenio je umirovljenik. Iako je u mirovini već 13 godina, doktor Damir Letinić za djecu se ne prestaje brinuti. U prosjeku dnevno pregleda njih pedesetero.

- Mogu raditi isto kao i svi moji kolege koji su u mirovini koji rade i na odjelu i u rodilištu. Ovi pedijatri koji sada rade, mladi srednjih godina, oni su preopterećeni ali pomoći nema, treba čekati mlade da dođu, rekao je Letinić.

Stanje je alarmantno u cijeloj Hrvatskoj. Nedostaje najmanje 40 pedijatara.

- Sisačko moslavačka županija, tu je veliki problem. Dvije, tri ambulante su bez pedijatra odnosno rade umirovljenici, a negdje čak ih ni nemamo. Onda recimo Nova Gradiška nema pedijatra tu fale dva. Nije baš nešto naročito ni sa zagrebačkom županijom, rekla je Đurđica Španović, predsjednica Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju.

Ministar je svjestan problema. Raspisuju se natječaji za specijalizaciju - lokalna zajednica nudi stimulacije.

- Imamo jedan dugogodišnji zaostanak u specijalizacijama iz pedijatrije. Zadnje tri godine smo taj broj specijalizacija podigli i sada imamo brojne otvorene natječaje tako da stimuliramo mlade ljude da idu specijalizirati pedijatriju. Neće ići preko noći kao rješenje ali sigurno ugroze neće biti, poručio je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Nakon mjeseci čekanja pedijatrijska ambulanta u dubrovačkoj Mokošici trebala bi otvoriti svoja vrata. Za djecu je ondje 59-godišnja liječnica iz Pule.

- Doktorica i njena obitelj imaju stan na raspolaganju, minimalna plaća je 13.500 kuna sa mogućnošću još rada dodatnog u slobodno vrijeme u bolnici i drugim ustanovama, rekao je ravnatelj doma zdravlja Dubrovnik Branko Bazdan.

U 282 pedijatrijske ordinacije u Hrvatskoj rade liječnice i liječnici u prosjeku stari 55 godina, a u idućih pet uvjete za mirovinu steći će njih 94. Pitanje je samo do kada će i mogu li umirovljenici spašavati zdravstveni sustav.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!