15:59 / 15.01.2021.

Autor: Mariola Milardović Perić/Regionalni dnevnik/B.A./HRT

Hrvatskom zdravstvu osim liječnika nedostaje najmanje 5000 medicinskih sestara

-

-

Foto: - / -

Zdravstveni studij Splitskog sveučilišta ove je akademske godine uz redoviti pokrenuo i izvanredni studij sestrinstva.
Hrvatskom zdravstvu osim liječnika nedostaje najmanje 5000 medicinskih sestara - po europskim standardima i dvostruko više. Zdravstveni studij Splitskog sveučilišta ove je akademske godine uz redoviti pokrenuo i izvanredni studij sestrinstva.

Prije točno sto godina, na današnji dan, 15. siječnja 1921., doktor Andrija Štampar u Zagrebu je pokrenuo školu za sestre.

- Škola je trajala samo godinu dana jer tada nije bilo sestara, ali to jest početak formalnog obrazovanja sestara, kaže prof. dr. sc. Stipan Janković, pročelnik Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija.

Nakon sto godina na Splitskom sveučilištu došli su do Fakulteta zdravstvenih studija, gdje se medicinske sestre fakultetski obrazuju u skladu s europskim normativima.

- Tako da medicinske sestre, kad završe, mogu raditi kod nas i u Europi i ne moraju se bojati da će biti na Zavodu za zapošljavanje, poručuje mag. med. techn. Rahela Orlandini, zamjenica pročelnika Odsjeka za sestrinstvo.


U splitskom KBC-u 1600 je medicinskih sestara, nedostaje ih barem još tri stotine.

- U pandemiji se pokazalo koliko nam je nužan stručan kadar medicinskih sestara, kaže Marija Graničić, glavna sestra KBC-a Split i koordinatorica mentora.

Zato je uz veliku potporu KBC-a Split uz redoviti pokrenut i izvanredni studij sestrinstva. Zanimanje je golemo kao i za ostale zdravstvene studije.

- Uz studij sestrinstva imamo i radiologiju, laboratorijski tehničar, primaljstvo. U planu nam je sanitarno inženjerstvo, radna terapija, kaže Janković.

Višegodišnji su podstanari, na korak do vlastite zgrade koju bi gradili europskim sredstvima. Bio bi to lijep dar u ovoj desetoj, jubilarnoj godini zdravstvenih studija.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!