"Materijalni položaj službenika utječe na učinkovitost pravosuđa"

28.06.2023.

17:46

Autor: Hina/HRT/A.V.

Zlata Hrvoj Šipek

Zlata Hrvoj Šipek

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek ocijenila je u pisanom mišljenju, dostavljenom Ministarstvu pravosuđa i uprave, kako je materijalni položaj državnih službenika i namještenika najgori u pravosuđu, a što bitno utječu na ažurnost i učinkovitost pravosuđa.


Hrvoj Šipek je, priopćio je DORH, dostavila u srijedu Ministarstvu pravosuđa i uprave pisana mišljenja, s primjedbama i prijedlozima, na prijedlog Zakona o državnim službenicima i prijedlog Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama.

- S obzirom na to i da oba prijedloga zakona trebaju odgovoriti na pitanja od značaja za rad i funkcioniranje državnog odvjetništva u cjelini, Hrvoj Šipek smatrala je potrebnim dostaviti navedena mišljenja budući da DORH nije bio uključen u izradu navedenih prijedloga zakona niti su prijedlozi tih zakona bili dostavljeni na mišljenje DORH-u, navodi se u priopćenju.

Glavna državna odvjetnica istaknula je u oba mišljenja kako je poznata činjenica da je materijalni položaj državnih službenika državnih službenika izuzetno loš te naglasila da je najgori materijalni položaj službenika i namještenika u pravosuđu koje uključuje državna odvjetništva i sudove.

- Navedeno ima za posljedicu kronični nedostatak službenika i malu zainteresiranost za zapošljavanje što bitno utječe na ažurnost i učinkovitost pravosuđa', stoji u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!