Hrvoje Zovko ponovno izabran za predsjednika HND-a

18.03.2023.

17:55

Autor: HRT/Hina

Hrvoje Zovko, Chiara Bilić i Drago Hedl

Hrvoje Zovko, Chiara Bilić i Drago Hedl

Foto: Izvor: / Screenshot fotografije HND-a

Na Izbornoj skupštini Hrvatskog novinarskog društva (HND) u subotu, Hrvoje Zovko je kao jedini kandidat, velikom većinom s 52 glasa, od 59 članova Skupštine koji su pristupili glasanju, treći put uzastopce izabran za predsjednika HND-a.

Na Skupštini HND-a u su također izabrani i članovi tijela HND-a: Izvršnog odbora, Nadzornog odbora, Odbora za Statut, Novinarskog vijeća časti, Upravnog odbora Novinarskog doma i Upravnog odbora Fonda solidarnosti Vladimir Majer, priopćeno je iz HND-a.

Stari novi predsjednik HND-a Hrvoje Zovko izjavio je kako će se i dalje beskompromisno boriti za novinarsku profesiju i novinare.

- Sve svoje snage uložit ću u obranu našeg Novinarskog doma, kao i u obranu naše profesije te ćemo se snažno boriti protiv cenzure, dodao je.

U zaključcima Skupštine prihvaćen je prijedlog da se novom Izvršnom odboru u što kraćem roku dostavi informacija o statusu svih sudskih sporova u koje je uključen HND.

Prihvaćen je i zaključak da se oformi tim za izradu strategije koja bi omogućila povećanja broja članova HND-a s naglaskom na mlađe kolegice i kolege. Također prihvaćen je prijedlog zaključka da se od Ministarstva kulture i medija te Ministarstva pravosuđa i uprave zahtijeva da se iz Kaznenog zakona izbace kaznena djela klevete i uvrede za koja mogu biti tuženi novinari te da se implementiraju preporuke Europske komisije u odnosu na SLAPP-tužbe. Prihvaćen je i zaključak da HND ustraje na potrebi daljnje detaljne i neovisne istrage o smrti kolege Vladimira Matijanića, kao i kažnjavanje svih odgovornih u tom slučaju, rečeno je.

Uz predsjednika Zovka novo vodstvo HND-a čine i dvoje potpredsjednika, Chiara Bilić i Drago Hedl.

U iscrpnom izvješću o radu HND-a u prošlom mandatnom razdoblju Zovko je, uz ostalo, rekao kako je u okviru borbe protiv SLAPP-a, HND dio CASE-koalicije te redovito obavještava domaće i međunarodne institucije i organizacije o novim slučajevima, presudama te trendovima koji se događaju u vezi SLAPP-tužbi u našoj zemlji. Naglasio je kako će se kontinuirano raditi na zaštiti novinarstva od SLAPP-a.

- Hrvatska je rekorder u broju tužbi protiv novinara i medija, ustvrdio je Zovko, dodavši kako će HND i dalje sudjelovati u radu Skupine za suzbijanje SLAPP-tužbi Ministarstva kulture i medija.

- Naš glavni zahtjev, od kojeg nema odstupanja, je dekriminalizacija svih kaznenih djela protiv ugleda i časti, rekao je Zovko.

Naglasio je i da se u aktivnostima HND-a veliki naglasak daje na važnost lokalnih medija, smatrajući kako neovisnost lokalnih medija nema alternativu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!