17:47 / 03.12.2018.

Autor: T.V./Hina

HRW: U domovima u RH još 9800 osoba s intelektualnim teškoćama

-

-

Foto: - / -

Međunarodni dan osoba s invaliditetom 3. prosinca za njih će biti samo još jedan dan proveden zarobljen u segregaciji, u institucijama koje djeluju diljem zemlje, tvrdi HRW.
Uprava za prava osoba s invaliditetom Human Rights Watcha (HRW) priopćila je u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom da je u Hrvatskoj u raznim domovima i centrima još 9800 odraslih osoba i djece s intelektualnim teškoćama i psihosocijalnim invaliditetom kojima se, kako ocjenjuje HRW, uskraćuje pravo na život u zajednici s drugim ljudima.

"Međunarodni dan osoba s invaliditetom 3. prosinca za njih će biti samo još jedan dan proveden zarobljen u segregaciji, u institucijama koje djeluju diljem zemlje", tvrdi Uprava za prava osoba s invaliditetom HRW.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku odgovara da je od 18 domova u njih pet deinstitucionalizacija završena, korisnici više u njima ne žive, u 11 njih proces još traje, dio se uselio u stanove ili kuće, za ostale se stanovi uređuju, a samo u dva doma, u Splitu i Vinkovcima, nije počeo život u zajednici. Prema priopćenju ministarstva, 689 osoba s intelektualnim teškoćama zamijenilo je u posljednjih pet godina život u instituciji životom u zajednici.

Iz Uprave za prava osoba s invaliditetom HRW-a izražavaju nezadovoljstvo jer je, po službenim podatcima, premda su Hrvatskoj odobrena financijska sredstva iz europskih strukturnih i investicijskih fondova za zamjenu života u institucijama životom u zajednici, Vlada dosad iskoristila financijska sredstva za transformaciju samo pet od 18 institucija i da Hrvatska kao zemlja članica Europske unije treba potpuno ispuniti svoje obveze, uvažavajući prava osoba s intelektualnim teškoćama na nezavisan život u zajednici, uz usluge inkluzije i podupiranje osposobljavanja za to.

Kako teče proces deinstitucionalizacije, za Hinu je objasnila Dijana Galović Borović, dugogodišnja ravnateljica Centra za rehabilitaciju Ozalj u Jaškovu, koji je transformiran u Centar za uslugu u zajednici Ozalj, te ondje više ne živi oko 160 stanara, osoba s intelektualnim teškoćama. Oni su uglavnom svi dobro uklopljeni u život u zajednici, većina ih je u stanovima i kućama u Karlovcu, gdje žive uz potporu, neki s asistentima, a neki bez njih.

Istaknula je primjer mladića koji je nedavno primljen na stan u gradu. Osim što ima intelektualne teškoće, on je i u invalidskim kolicima, ali se odlično snašao, dobro funkcionira, izlazi, te nalazi razonodu na visećoj kuglani u Savezu osoba s invaliditetom.U Jaškovo, na imanje gdje je većina njihovih korisnika živjela i 20-30 godina, sada dolaze samo raditi, jer se ondje bave poljoprivredom. Pet je korisnika zaposleno na otvorenom tržištu rada, u radnom su odnosu u DM-u, lijepe etikete na robu i redovito primaju plaću.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!