14:44 / 22.01.2018.

Autor: HRT

HSLS: Odvoz otpada plaćati po predanim količinama

-

-

Foto: - / -

Kao nedostatke odluke navode: naplatu prikupljanja po volumenu posuda i broju odvoza te nelogičnosti u kaznenim odredbama.
Zagrebački HSLS kritički se osvrnuo na najavljenu odluku o načinu prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada, koju će gradonačelnik Milan Bandić iznijeti na Skupštini potkraj mjeseca.

Predsjednik Savjeta za zaštitu okoliša i prirode GO HSLS-a Mirko Budiša kao poseban nedostatak u gradonačelnikovu prijedlogu odluke istaknuo je odredbe prema kojima će se naplata usluge prikupljanja za građane obavljati po volumenu posuda i broju odvoza. Iako, kaže, ima zakonsko uporište, ovakav način naplate ocijenio je kao nepravičan i kao zadržavanje postojećeg stanja.

Smatra da je naplatu usluge po kriteriju mase potrebno prakticirati gdje god je to moguće, posebno kod privatnih kuća, a ondje gdje to nije moguće Budiša predlaže uvođenje vrećica odgovarajućeg volumena. Kao drugu alternativu naveo je čipiranje posuda tako da se može evidentirati kućanstvo/osoba koja je odložila otpad i na taj način pravično naplatiti usluga.

Također, izrazio je neslaganje s odgovornošću korisnika usluge za posude postavljene na javnim površinama jer građani, napominje, nemaju nikakve ovlasti da spriječe eventualne devastacije. Smatra da su predložene kazne za nepridržavanje odredbi odluke previsoke i da bi umjesto toga trebalo pristupiti sustavnoj i temeljitoj edukaciji građana o pravilnom postupanju s otpadom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!