12:22 / 15.09.2019.

Autor: M.Š./HRT/Hina

HSLS ostaje u koaliciji: Kosor u Temi dana pojasnio što dalje

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

- Središnje vijeće je raspravilo moj prijedlog te samostalno, nakon različitih mišljenja i glasanja, donijeli su odluku da ne izađemo iz koalicije, kaže Kosor.
Središnje vijeće HSLS-a u nedjelju nije prihvatilo prijedlog predsjednika stranke Darinka Kosora da izađu iz vladajuće koalicije na državnoj razini.

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor je, nakon sjednice Središnjeg vijeća te političke stranke u Novom Vinodolskom, izvijestio da je on predložio da se izađe iz vladajuće koalicije na državnoj razini, ali da to Središnje vijeće nije prihvatilo, s tim da je jedini razlog bila ocjena da ne bi bilo dobro da liberalna i građanska stranka izađe iz koalicije na temi nacionalnih manjina.

- Središnje vijeće je raspravilo moj prijedlog te samostalno, nakon različitih mišljenja i glasanja, donijeli su odluku da ne izađemo iz koalicije. Jedini razlog zašto su članovi Središnjeg vijeća odlučili ostati u koaliciji jest upravo da ne bi bilo dobro da liberalna i građanska stranka izađe iz koalicije na pitanju nacionalnih manjina, dodaje Darinko Kosor.

- Donijeli smo i odluku, a to je da se statutarne ovlasti Središnjeg vijeća o ulasku ili izlasku iz koalicija, ubuduće, u iduća dva mjeseca do našeg sabora stranke prenesu na mene kao predsjednika stranke. Ako se ponovno ponovi press konferencija Pupovca, ako budemo imali zahtjev Milana Bandića da se usvoji GUP, ili ako opet imamo desetu ucjenu HNS-a, ja sam s prenesim ovlastima mogu donijeti odluku o izlasku iz koalicije.

- Zadnja dva tjedna raspravljamo o jadnim ljudima u Uzdolju koje je netko došao zatući "sa štangama" zbog utakmice. Mi zadnja dva tjedna raspravljamo o Miloradu Pupovcu. Ovo što nam Pupovac  servira da valjda svi Srbi trebaju biti u SDSS-u, a svi Hrvati u HDZ-u, to je ono protiv čega se HSLS bori. Tako će biti dok sam ja predsjednik i dok ne izaberemno novo vodstvo 16. studenog. Ja sanjam Hrvatsku u kojoj neće biti bitno tko je koje nacionalnosti. Ova umjetna podjela koju nameću desnica i Pupovac, to upravo dovodi do ovih tema. U ovoj temi mi više nećemo sudjelovati. Bude li se ovo ponovilo, više nećemo biti dio koalicije.

Dodaje i sljedeće.

- Ova država sigurno ne naliči na NDH, u ovoj državi nema ustašizacije. Uvijek ima budala i pojedinaca, ali Hrvatska nije remetilački faktor. Mi smo faktor stabilnosti u ovoj regiji. Svi oni koji imaju drugačije teze, rade protiv interesa Hrvatske. SDSSS radi protiv interesa srpske manjine.

Dario Hrebak upitan je pak hoće li pobijediti na izborima za predsjednika stranke.

- Ja se nadam da ću biti predsjednik ako me izaberu članovi HSLS-a. Vjerujem da ću postati novi predsjednik. Vjerujem da ću sa svojim programom dobiti povjerenje članova HSLS-a. Nedostaje nam na sceni prava liberalna opcija. Ono sve što zagovaram zadnjih godinu dana, to je jak naglasak na porezna opterećenja, potom digitalna transformacija. Pogledajte Estoniju, pretvorili su se u "labuda Europske unije. Bez transparentnosti, bez političke volje, nema borbe protiv korupcije".

Što se tiče njihovog kandidata za predsjednika Dejana Kovača, postavljeno je pitanje hoće li podržati Zorana Milanovića ne prođe li on u drugi krug izbora.

- Mi ćemo podržavati onog kandidata koji će se najviše profilirati kao liberalan. Za sada se Milanović nije pokazao takvim. On bi možda htio postati liberal, ali ne pokazuje primjerom. Zadnje četiri godine njegova mandata upravo je porezna presija bila najjača.

Darinko Kosor pak dodaje da će Kovač slaviti na izborima.

- Sjetite se Stjepana Mesića. Krenuo je s tri posto i pobijedio na izborima.

- Uvjeren sam da će Dejan Kovač biti "crni labud" ovih izbora, zaključuje Hrebak.

Reiner: Imamo solidnu većinu koja podržava Vladu

Iz HDZ-a poručuju da je odluka HSLS-a o ostanku u koaliciji za njih je bila očekivana.

Željko Reiner (HDZ) objašnjava da je to zato što je ovakva koalicija uspjela postići političku stabilnost.

- Imamo solidnu većinu koja podržava Vladu koja je uspješna.

Normalno je da unutar koalicije postoje različiti poglede, ali važno je da se na kraju dogovorimo, kazao je.

Bandić: Ne vjerujte svakoj ni Kosorovoj ni Pupovčevoj

Milan Bandić
je također komentirao izjave Darnika Kosora, koji je među ostalim rekao da nije zadovoljan stanjem u koaliciji.

- Zadnji koji će izaći iz koalicije su Kosor i Pupovac. Ne bojte se, ja imam malo previše iskustva. Nemojte vjerovati svakoj ni Kosorovoj ni Pupovčevoj.

Također, Darinko Kosor gostovao je i u Temi dana na HTV-u.

- Gospodin Milorad Pupovac ispred SDSS-a na ovoj drugoj presici uopće nije reterirao u odnosu na onu prvu izjavu. Cinično, sarkastično je ponovio ono što je rekao na prvoj "presici. Kada bi čak i bilo da je to rekao uslijed emocija, to bih čak i prihvatio uz kasnije objašnjenje. Ali ako nakon tri tjedna ponovite jedno te isto, onda je to politika. To je politika jedne političke stranke, istaknuo je Darinko Kosor.

Dodaje i da oni kao demokratska stranka nisu za nikakve zabrane stranaka.

- Nikad nismo rekli da SDSS treba izbaciti iz koalicije. Mi imamo samo sporazum s HDZ-om, mi smo njihovi predizborni partneri. Ja sam danas jasno i nedvosmisleno predložio Središnjem vijeću da izađemo iz koalicije. Zbog tri tema: HNS, Milan Bandić i SDSS. Oni su u cijelosti podržali moje stavove oko SDSS-a, da se ništa od prve "presice" nije promijenilo. Oni su prenijeli na mene u idućih 60 dana ovlasti Središnjeg vijeća oko izlaska iz koalicije. Ja to u bilo kojem trenutku mogu napraviti.

Dodaje kako je na Središnjem vijeću bilo različitih stavova oko SDSS-a.

- Rečeno je da treba izaći iz koalicije, ali da možda nije dobro da se izađe zbog teme nacionalnih manjina. Mene osobno je mučila ta tema. Normalno da postoje dvojbe te sam prihvatio prijedlog Središnjeg vijeća. Ako bi se ponovila press konferencija Pupovca sa sličnim sadržajem, ja sam donosim odluku o izlasku iz koalicije. Ako bi uvjet bio da HNS u Ministarstvu graditeljstva mora podržati GUP grada Zagreba, a nakon toga da ga moraju izglasati Bandić i HDZ, mi ćemo izaći iz koalicije.

Kosor je još jednom odbacio tezu da dolazi do ustašizacije, dodajući da Hrvatska nikako nije remetilački faktor.

- Upravo suprotno. Mi smo faktor stabilnosti i imamo najmanje incidenata. Ali protiv događaja poput onog u Uzdolju moramo se svi boriti. HDZ, HSLS, SDSS. Da se privedu svi počinitelji i najoštrije se kazne. Mi danas uopće ne pričamo o tim ljudima koji su dobili "štangom po glavi".

Kosor je komentirao i činjenicu da svako malo neka manja stranka prijeti izlaskom iz koalicije, a na kraju se to ne dogodi.

- Ja sam poznat po suprotnom. Izašao sam iz koalicije s Jadrankom Kosor te Milanom Bandićem.

Na upit je li razgovarao s Andrejom Plenkovićem nakon press konferencije Milorada Pupovca, Kosor kaže:

- Od početka imam dobar odnos s predsjednikom hrvatske Vlade i HDZ-a. Kontaktiramo skoro na dnevnoj razini. Normalno da smo razgovarali. Odgovore trebate tražiti u HDZ-u. Pogledajte što se događa u Italiji. Mi nismo u Hrvatskoj nešto posebni po pitanju koalicija. Ali ja iznosim stavove HSLS-a. Neki su rekli da smo nevažni. Ako smo toliko nevažni, gdje je onda problem?

Što se tiče Dejana Kovača, kandidata HSLS-a na predsjedničkim izborima, Kosor kaže kako imaju "super kandidata" koji će govoriti o sadašnjosti i budućnosti, a ne o prošlosti.

- Želimo da mladi ostanu, da ovdje stvaraju obitelj i Hrvatsku, da se vrate iz Irske ili Njemačke. To su teme koje nas zanimaju. Gospodarske teme. Takozvana "prva tri kandidata", oni nas vraćaju u prošlost, zaključuje Darinko Kosor.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!