15:37 / 17.04.2020.

Autor: B.A./Hina

HSLS traži hitnu proceduru za dva zakona o obnovi Zagreba

Potpredsjednica HSLS-a Saša Poljanec-Borić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Potpredsjednica HSLS-a Saša Poljanec-Borić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Predlažu da se zavod za obnovu Zagreba osnuje po uzoru na negdašnji Zavod za obnovu Dubrovnika
Iz HSLS-a su u petak ocijenili neodrživim i neprihvatljivim način na koji zagrebački gradonačelnik Milan Bandić upravlja procesom obnove grada nakon potresa te su zatražili da se donese zakon o obnovi po hitnoj proceduri i osnutak zavoda za obnovu Zagreba.

Uklanjanje tornja zagrebačke katedrale

Predlažu da se zavod za obnovu Zagreba osnuje po uzoru na negdašnji Zavod za obnovu Dubrovnika, koji je bio osnovan nakon katastrofalnog potresa u tom gradu, da bude 55 posto u vlasništvu države i 45 posto vlasništvu grada i da mu na čelu bude stranački neovisni stručnjak, arhitekt i urbanist.

Također predlažu osnutak zajedničkoga stručnog tijela koje će osmisliti i javnosti predložiti održiv model financiranja obnove Zagreba te napominju da oba zakona treba donijeti po hitnoj proceduri kako bi se prekinula stihija i agonija obnove grada Zagreba.

- Posljednjih dana svjedoci smo medijske invazije gradonačelnika Milana Bandića koji, nakon katastrofalne paralize u uklanjanju štete opasne za život, pokušava ostaviti dojam da drži konce u rukama te da zna i razumije kako valja upravljati obnovom porušenoga glavnog grada kojeg, u šestom mandatu, ostavlja u stanju Potemkinova sela, ocjenjuju iz HSLS-a.

No, dodaju, dojam vara jer se obnovom ne može upravljati bez odgovarajućih zakona, a on zakone - objavio je jučer na jednoj od svojih konferencija za tisak - namjerava čekati ako treba dvije godine.

U međuvremenu, dok on čeka dvije godine, torbari po gradu kupuju gdje što stignu, a onda će, u maniri spontane eklektike graditi novi i još ljepši bijeli Zagreb grad dok je gradonačelnik na čekanju, upozoravaju HSLS-ovci.

Kako bi se paraliza sustava još više zakomplicirala, gradonačelnik je već počeo bez nadzora dijeliti donacijska sredstva preko lokalne samouprave, tj. vijeća gradskih četvrti, a usporedno s tim sazvao je sastanak nekog smokvin list savjeta" koji će u širokome plenumskom formatu raspravljati o obnovi grada Zagreba, tako da izgleda kao da ga savjetuju stručnjaci, ocjenjuju u HSLS-u.

Takav način upravljanja procesom obnove je neodrživ i neprihvatljiv, zaključuju iz HSLS-a u priopćenju koje je potpisala potpredsjednica stranke Saša Poljanec-Borić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!