HSLS: Zagreb treba uvesti prvu fazu redukcije vode

17.08.2022.

12:17

Autor: T.V./HRT/Hina

Fontana ispred Doma hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu

Fontana ispred Doma hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Zagrebački HSLS pozvao je u srijedu gradonačelnika Tomislava Tomaševića da uvede mjere štednje vode na bazenima, fontanama i kod pranja cesta, zbog niskog vodostaja rijeke Save i lošeg stanja u vodocrpilištima, uslijed visokih temperatura i sušnog vremena.

- Klimatske promjene utječu na vodostaje rijeka i podzemnih voda. Zbog dugih sušnih razdoblja ove godine, vodostaj Save trenutačno iznosi gotovo minus 300 cm, što predstavlja veliki problem za građane, upozorio je predsjednik gradskog HSLS-a Darko Klasić.

Podsjetio je da je u Istri već došlo do redukcija isporuke pitke vode, dok su pojedina naselja u Lici u potpunosti isključena iz sustava vodoopskrbe.

- O sličnim mjerama štednje trebala bi razmisliti i zagrebačka gradska vlast, smatra Klasić. Vrijeme je, s obzirom na stanje vodocrpilišta i vodostaj Save, za mjeru prve faze redukcije i štednje vode, onu koja ne obuhvaća građane, a podrazumijeva štednja na održavanju cesta, na bazenima, fontanama, itd., izjavio je na konferenciji za medije.

Zagreb je u samo četrdeset godina ostao bez crpilišta pitke vode na lijevoj obali Save, iz kojih se dobivalo 115 milijuna litara vode dnevno.

- Danas se glavni grad opskrbljuje vodom iz crpilišta na periferiji kao što su Mala Mlaka, Sašnjak, Petruševec, Velika Gorica, Strmec, dodao je Klasić.

No, problem vidi u tome što se više od 50 posto vode gubi zbog dotrajalosti vodovodne mreže.

- Grad mora pod hitno aplicirati na sredstva Europske unije kako bi obnovio vodovodnu mrežu i smanjio gubitke, jer se radi o neprihvatljivom gubitku ne samo vode, već i energije. Naime, električne pumpe ispumpavaju vodu, a one trebaju pogonsku energiju, ističe.

Pozvao je i na istragu na divljim šljunčarama i na lokaciji Savica-Šanci kako bi se utvrdile površine onečišćenja, vrste i količine otpada na lokacijama vodocrpilišta.

- Tu se pokazuju zelene politike, na gospodarenju otpadom i brigom o resursima kao što je pitka voda, a ne na farbanju klupica i zatvaranjem ulica, kazao je predsjednik zagrebačkog ogranka.

- Zelene politike također se pokazuju i brigom za poljoprivrednike i OPG-ovce, tvrdi zastupnik HSLS-a u Gradskoj skupštini Kristijan Jelić.

Uoči održavanja ZeGeVege festivala na Trgu bana Josipa Jelačića, 23 i 24. rujna, upozorio je da je nova gradska vlast ukinula OPG-ovcima potporu u iznosu od 10.000,00 kuna za tiskanje propagandnih materijala i plaćanje štandova na sajmovima izvan Zagreba.

Osim toga, onemogućena im je prodaja vlastitih proizvoda na glavnom gradskom trgu.

- OPG-ovce treba bezrezervno poticati. Radi se o samozaposlenima, koji nikome nisu na teret i koji svojim radom uzdržavaju obitelji i lokalnu zajednicu, stoga nisu zaslužili da se nad njima trenira strogoća, poručio je Jelić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!